EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българското агнешко месо е на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българското агнешко месо е на пазара

mail10:25 | 05.04.2018прегледи 3654 коментарикоментари 0


Българското агнешко месо е напълно достатъчно за българския пазар, каза в предаването на БНР „Преди всички“ Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„Голяма част – около 50% от животните в тези стопанства ще отидат на продажби на дребно още от самите ферми. Останалите ще се реализират в търговската мрежа в България. Това, което беше предназначено за износ, вече излезе – отиде за Хърватска и за Италия. Всичко останало ще бъде изцяло за българския пазар. Българските животни са абсолютно достатъчни за българския пазар, стига да нямаме друга намеса“.

Караколев подчерта обаче, че в Румъния например цената на животните е с 10 до 30% по-ниска от тази в България, затова и търговецът избира да купи месото от там и да има по-голяма печалба. Цената на българското агнешко месо е от 5,50 до 7 лв. (за живо тегло) в зависимост от региона, посочи той и добави, че в магазините цената не би трябвало да надхвърля повече от 15 лв. на килограм. По думите му обаче българско агнешко месо може да се намери по магазините с малко късмет:

„Така е направена нормативната уредба в страната, че потребителят няма как да разграничи това месо, което купува от магазина, дали е българско или румънско, или от друга страна-член на ЕС".

Караколев обясни, че в нормативната уредба е записано, че информация за произхода на месото потребителят може да получи само и единствено ако настоява и в магазина му покажат документите за произход. Караколев добави обаче:

„Представете си – вие сте на една опашка в хипермаркет, всеки бърза… Представете си колко време ще е нужно на продавача да отиде да намери документите на точно тази партида – това е почти немислимо. Това е просто една вратичка, за да може търговците да печелят, т.е. да използват търсенето на българското“.

Караколев посочи още, че печат на месото се слага там, където е обработено последно, т.е. това не е гаранция, че месото е от страната, сложила печата. Печатът гарантира за качеството на месото, но не и за произхода му, добави той:

„Това трябва да бъде променено. Може да наложим браншови стандарт, т.е. ще искаме всички вериги и големи търговци да се присъединят към този стандарт. Въпросът е дали те искат да покажат на потребителя какво яде. Потребителят има право да знае какво купува. Българският потребител трябва да предпочете да купи българската стока“.

Нелоялните практики, като замразено месо или шилешко вместо агнешко, се забелязват все по-рядко, отбеляза още Караколев.

Той каза още, че вчера са имали среща със земеделския министър. На нея са говорили за производството и консумация на българско овче сирене. „Трябва да обединим усилия и в цялото общество да тръгне кампания, с която да насърчим консумацията на такива продукти. Крайно време е по някакъв начин да покажем, че търсим и ценим нашия роден продукт“, категоричен е той.

Засега не се потвърждава заканата на гръцките фермери, че ще продават агнешко месо в България заради ниските изкупни цени в южната ни съседка. Това показва справката на Областната агенция по безопасност на храните в Благоевград, която контролира движението на живи животни и прясно месо във вътреобщностния пазар.

Въпреки че агнешкото месо у нас е 3 евро за килограм живо тегло, а в Гърция е малко над две евро, няма данни фермерите от южната ни съседка да атакуват нашия пазар, каза д-р Атанас Григоров от БАБХ, като се позова на на общоевропейската система за движение на живи животни.

Екипи на Агенцията по безопасност на храните са извършили проверки и на животинските пазари в областта. Слабо е предлагането в дните преди Великден. Повечето хора предпочитат да си купят агнешко и ярешко месо от фермите или от семейните стопанства. Това се оказва добър вариант и за животновъдите, които спестяват разходите за транспорт до кланиците и таксите от 5 лева на животно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963