EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българският хляб бил най-качествен!?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският хляб бил най-качествен!?

mail13:00 | 01.08.2012прегледи 769 коментарикоментари 0


Хлябът няма да поскъпва, а на трапезите той ще е най-качественият от 20 години насам и ще остане най-евтиният в ЕС, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след заседанието на Консултативния съвет по зърното.
„Ако все пак има някакво повишение, то ще е със стотинки и няма да бъде засегната никоя социална група. Наблюдаваме един изключително динамичен световен пазар, от който страната държи едва 0.8%. По никакъв начин не можем да му влияем и не можем да останем изолирани от него, но хляб от 2 лв. категорично няма как да има“, подчерта министър Найденов.
Той припомни, че пазарите в Европа и САЩ отбелязват повишение на цените и причините са както рекордната суша отвъд океана, така и пострадалите посеви в Европа от суровата зима и слабата реколта в черноморския регион. Въпреки това засега не се наблюдава ценови пик в исторически аспект, защото в началото на 2008 г. цените на пшеницата са достигнали 510 лв. за тон, а към момента качественото хлебно зърно се търгува между 420 и 480 лв./тон, каза зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.
Пшеницата от новата реколта е ожъната почти на 100% с общ добив от около 4.2 млн. т., заяви председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева. Това количество е напълно достатъчно за вътрешния пазар и се очаква близо половината от него да бъде изнесено. Над 68% от пшеницата е с много добри хлебопекарни качества, което е с 13% повече от миналата година, допълни тя.
Сухото и горещо време през юни и юли се е отразило неблагоприятно на царевицата и слънчогледа. Засега имаме тревога за ситуацията с двете култури, каза министър Найденов. „Ако не се случи чудо да завали дъжд, слабата реколта ще изяде добрите резултати от пшеницата“, отбеляза министърът. Царевицата е основен компонент за животновъдството. Ситуацията с цените и добивите от царевица и слънчоглед ще бъде обсъдена утре на среща в Министерския съвет, на която ще присъстват премиерът Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов и представители на животновъди, преработватели и търговски вериги. Целта на срещата е да се видят къде отиват печалбите по веригата. В момента потреблението в млечния сектор е свито. Мандрите са задръстени от продукция, а цените не падат, обясни министърът. Животновъдите трябва да бъдат подпомогнати. За целта ще поискаме от ЕС да бъдат изплатени по-рано субсидиите на глава добитък през октомври или ноември, каза още министър Найденов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg