EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българският Инвестмънт Сантимент Индекс отчита лек спад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският Инвестмънт Сантимент Индекс отчита лек спад

mail15:10 | 25.01.2011прегледи 660 коментарикоментари 0


За първото тримесечие на 2011 г. като цяло Инвестмънт Сантимент Индекс отчита слабо намаляване до стойността от 51.9 пункта. Това може да се интерпретира като предпазлив оптимизъм сред повечето от анкетираните инвеститори. Стойност малко над границата от 50 пункта показва наличието на оптимизъм. Въпреки че индексът за първото тримесечие от 2011 г. остава в положителна територия, в краткосрочен план инвестиционният климат остава несигурен.
Инвестиционният сантимент за 2011 г. спада до 58.3 пункта, след като достига стойност от 59.9 пункта при проучването, проведено през изминалото тримесечие. Въпреки че има намаляване в стойността на индекса, той остава със сигурност в положителната страна на скалата. Това сигнализира, че годината трябва да бъде благоприятна за инвестиции. Повечето от запитаните инвеститори са доста оптимистични за 2011 г. Това очаквано подобрение в инвестиционния климат ще подпомогне българската икономика в процеса на възстановяване от кризата.
За 2012 г. инвестмънт сантимента се покачва до 69.9 при отчетена стойност от 68.7 през миналия период на изследване. Тази стойност продължава да показва силен оптимизъм в очакванията. Би следвало към 2012 г. да има значителен ръст в инвестиционната дейност в българската икономика. Очаква се до 2012 г. България да се отърси от негативните ефекти на глобалната икономическа криза и да поеме по пътя на икономическа експанзия.

За индекса
Инвестмънт Сантимент Индексът е уникален водещ индикатор за българската икономика. Индексът, както и анализът към него, са иновативни продукти, разработени от GS Research и реализирани в партньорство с InvestNet.bg. Издават се на тримесечие и са базирани на проучване измежду професионални и институционални инвеститори, както и представители на неправителствени организации. Индексът отразява текущите нагласи на инвеститорите за развитието на инвестиционния процес в България и проследява техните краткосрочни и средносрочни очаквания.
Индексът е индикатор за очакванията на инвеститорите за развитието на инвестиционния процес в България. Най-високата възможна стойност на индекса е 100 пункта, а най-ниската е 0 пункта. Стойности на индекса над 50, се тълкуват като оптимизъм сред инвеститорите и положителен сигнал за икономиката на страната. Стойности под 50 пунка показват песимистични настроения сред инвеститорите и се интерпретират като негативен сигнал.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg