EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българските работници с вроден страх

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските работници с вроден страх

mail09:00 | 03.06.2011прегледи 914 коментарикоментари 0


Голяма част от българските работници се страхуват от промяната, избягват несигурността и имат вроден страх от поемането на рискове, се твърди в проучване на холандския изследовател Хеерт Хофстеде. То бе цитирано от Дейвид Фаджано, главен оперативен директор на световноизвестния тренировъчен център „Дейл Карнеги” по време на лекция на дискусия на Български форум на бизнес лидерите „Лидери за бъдещето”.
В този смисъл България е по-близо до страните с висока степен на избягване на несигурността, като за подобни култури са характерни повече стрес в работата, резистентност към промени и ясна йерархична структура в организациите. Отново по данни на Хофстеде, служителите в България очакват техните шефове да са великодушни, но с патерналистично и автократично отношение.
На въпроса как могат да се преодолеят подобни негативни нагласи, Дейвид Фаджано отговори, че манталитетът много трудно се поддава на промяна, затова промяната в мисленето най-сигурно идва със смяна на поколенията. Но все пак има определени умения, които могат да бъдат овладени – като това как да комуникираш с хората по вдъхновяващ начин.
Каква е разликата между мениджър и лидер в една компания?. „Мениджмънтът се отнася до процесите, системите, създаването на стабилна операционна среда. Лидерството от своя страна е насочено към хората: то се заключава в умението да генерираш идеи и да ентусиазираш хората за тяхната реализация”, каза Д. Фаджано. Той обърна внимание върху приликата между управленската структура на бизнес компаниите и военната структура: „Мениджмънтът е изкуството работата да бъде свършена чрез другите.” Лидерите от своя страна, според Фаджано, са тези, които предизвикват промяната; те са визионери и най-голямото им умение е да предложат визия, която да е едновременно автентична, постижима и истински желана от останалите, за да я последват.
Сред останалите лидерски качества, които отличи Фаджано, са умението да слушаш другите и да проявяваш искрен интерес към тях; да притежаваш стабилна ценностна система, която да служи за пример. „Истинският лидер никога не оставя зад себе си „трупове”, в стремежа да постигне целите си”. По неговите думи лидерът помага на хората да постигнат успех, а не съсипва чужди съдби, заради собствената си кариера. В този смисъл емпатията и отговорността към хората са много важни качества, които един лидер трябва да притежава. А ключът към всичко е умението правилно да комуникираш идеите си и да общуваш с хората.
 Проектът се осъществява с любезното съдействие на АстраЗенека, Шел България и ЕЙМС Хюмън кепитъл.


Тагове: лидер, мениджър
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg