EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българските борсови играчи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските борсови играчи

mail12:40 | 16.02.2012прегледи 1633 коментарикоментари 1


ЕЛАНА Финансов Холдинг ще представи книгата „Българският борсов свят: От първо лице“. Това е е сборник с 20 интервюта с личности, които са участвали в създаването и разработването на българския капиталов пазар от 1991 г. до 2011 г. Личните спомени и професионалните мнения за различните етапи на пазара, и за най-важните събития в сектора, споделят детайли и емоции от „кухнята“ на изграждането на капиталовия пазар в България, неговите институции и основни играчи и инвеститори.
Журналистката Таня Кръстева разговаря с участници в пазара, които са носители на различни гледни точки към развитието му и като играчи на него: със създателите на Първа българска фондова борса, на Българска фондова борса-София, на Централен депозитар, на Комисия за финансов надзор, с инвестиционни посредници, фонд мениджъри, ръководители на публични компании, на пенсионни фондове, индивидуални инвеститори, а също и с финансов репортер, който споделя погледа си към пазара от страна на медиите.
Таня Кръстева е журналист, който следи капиталовия пазар от 2002 г. Завършила е „Финанси“ в УНСС. Специализира журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски“. Работила е като финансов репортер във в. Банкер. Две години е водещ на икономическите новини по БНТ. Понастоящем е автор и водещ на ежедневното икономическо предаване INVESTBOOK в телевизия Bulgaria on Air. Автор е на документалния филм „Сърцето на борсата“ (2011 г.), излъчен по БНТ.

20 интервюта на Таня Кръстева за българския капиталов пазар 1991 – 2011 г.:
Участници в създаване на институции и тласък на пазара
Виктор Папазов – изпълнителен директор на Първа българска фондова борса (от 1991 г.), инициира обединението на регионалните борси в България и създаването на една национална борса, ръководи БФБ като председател и от 2005 до 2010 г.
Калин Митрев – участва в разработването на Първа българска фондова борса и на Централен депозитар (1992 – 1997 г.), ръководи процеса на масовата приватизация в страната.
Апостол Апостолов – почти 20 години участва в различни роли в разработването на пазара, като е единственият оглавявал трите основни институции в периода на създаването им: Централен депозитар, БФБ-София, Комисия за финансов надзор.
Димана Ранкова – наречена „живата история“ на регулатора на капиталовия пазар – работи в надзорните органи от самата им поява и във всичките им варианти. Понастоящем е заместник-председател на Комисията за финансов надзор.
Маню Моравенов – участвал в изграждането на нормативната уредба и инфраструктурата на капиталовия пазар – работи като експерт в първия регулаторен орган Комисията по ценни книжа и фондовите борси, впоследствие е директор „Търговия“ на БФБ-София. Понастоящем е председател на Националната комисия по корпоративно управление. Председател на СД на Феърплей Пропъртис АДСИЦ.
Васил Големански – един от създателите на технологичната система на Централен депозитар, където работи от създаването му. Впоследствие работи 10 години като директор „Информационни технологии“ в БФБ-София. Понастоящем е изпълнителен директор и заместник-председател на СД на БФБ-София.
Николай Василев – допринася за тласъка на българския капиталов пазар не само като професионалист от тази сфера, но и като част от правителства в два мандата.Инициативата му БТК да се листва на БФБ се реализира през 2005 г., когато е министър на транспорта и съобщенията. Това се превръща в най-голямото събитие на българския капиталов пазар, дало тласък за неговия ръст в следващите 3 години. Понастоящем е изпълнителен директор на Експат Капитал.
Институционалните инвеститори
Никола Абаджиев – гледната точка на най-големите институционални инвеститори в българския капиталов пазар – пенсионните фондове. Председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване от 1998 г. досега, участвал в разработването на пенсионната реформа и пенсионните дружества като инвеститори успоредно с развитието на капиталовия пазар.
Даниела Петкова – представлява от 2000 г. един от най-големите институционални инвеститори като пенсионен фонд ПОК „Доверие“. Следи и участва в българския капиталов пазар повече от 10 години. Тя е член на УС на КРИБ и БАДДПО. Още една гледна точка от „лагера“ на тези, които движат пазара с парите си.
Публичните компании
Любомир Леков – акционер и председател на СД на Инвестор БГ, първата компания, която се осмелява да направи първично публично предлагане на БФБ през 2004 г. Преди това са листвани дружества от масовата приватизация. Самият той участник в пазара от 1994 г. насам.
Александър Керезов – заместник-председател на УС на Химимпорт АД – компанията, чието листване на БФБ през 2006 г. „повлече крак“ и след него започна вълната от първични публични предлагания, която съдейства за ръста на пазара. Акцията е една от най-ликвидните на БФБ до днес.
Огнян Донев – изпълнителен директор на Софарма АД, една от най-ярките компании на българската борса, която вече се листна и на Варшавската борса. Г-н Донев е емблематична фигура за индивидуалните инвеститори на БФБ, която следят като инвеститор и като корпоративна стратегия.
Прокопи Прокопиев – директор „Корпоративна политика“ на Енемона АД, която освен че въведе първия дериватен инструмент на капиталовия пазар с издаването на емисия варанти през 2010 г., също е реализирала увеличение на капитала чрез различни инструменти, вкл. обикновени и привилeгировани акции и облигации.
Брокерски компании, фонд мениджъри, индивидуални инвеститори, медии
Камен Колчев – основател на ЕЛАНА, която започва преди 20 години първоначално с валутна търговия, впоследствие учредява един от първите инвестиционни посредници, прави едни от първите взаимни фондове, първи стъпки на пазара в инвестиционното банкиране, първия фонд за инвестиции в земеделска земя и др. Участвал активно в създаването на нормативната уредба на пазара; инициатор на основаването на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници и неин председател в два мандата.
Николай Мартинов – един от първите брокери, от 1991 - 1993 г. стоков брокер, впоследствие брокер на Софийска фондова борса и Балканска фондова борса. Дълги години е работил като брокер в ИП Карол Финанс. Понастоящем е член на СД на Инвестор БГ.
Михаил Недков – участник в българския капиталов пазар като индивидуален инвеститор от 2005 г.Започва като инвеститор във взаимни фондове, търгува самостоятелно на БФБ и на международни пазари. Клиент е на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт и ЕЛАНА Трейдинг от 6 години. Притежава успешен бизнес с оборудване за автосервизи, който развива от 16 години.
Красимир Атанасов – участник в капиталовия пазар от 2001 г., първоначално като анализатор, после – брокер и впоследствие портфолио мениджър в рамките на 6 години в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Свързван е с някои критични публикации в медиите за пазара, като най-обсъжданата от тях е статията му „Балониада“ във в. Дневник от 7 октомври 2007 г., когато предупреждава за развиващ се балон на БФБ.
Гено Тонев – участва в капиталовия пазар като инвеститор от 1996 г., като впоследствие започва работа в инвестиционен посредник през 2000 г. В последните 8 години е портфолио мениджър за Юг Маркет Фонд Мениджмънт и има поглед не само към инвеститорите в София, но също така в страната.
Владислав Панев - участник в развитието на капиталовия пазар от 1999 г., като в първите няколко години е през призмата на медиите като финансов репортер на в. Банкер и в. Дневник, а впоследствие като инвестиционен консултант в индустрията. Понастоящем е председател на СД на Статус Капитал.
Николай Стоянов – следи капиталовия пазар като финансов репортер от 2004 г. Понастоящем е редактор във в. Капитал. Проследил и анализирал всички основни събития на пазара за последните 7 години, като неведнъж е разглеждал казуси със защитата на правата на миноритарните акционери.

Представянето ще бъде на  20 февруари 2012 г., понеделник, 18:00 – 20:00 ч. Софарма Бизнес Тауърс, вход Кула Б Ул.“Лъчезар Станчев“ 5

 снмика:EconomyNews.bg


 
Коментари
 
Жечко Димитров - 22-02-2012 г. 13:23:31

Хубаво е да се пише история, но не и да се скрива истината. Първата борсова сесия в новата история на България е направена не на 2 май, а на 8 април 1992 г. и не на БФБ, а на Софийска фондова борса, правоприемник на която е е СФБ Капиталов пазар АД

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045