EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български хъб- цена & капацитет, разположение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български хъб- цена & капацитет, разположение

mail11:10 | 10.02.2015прегледи 1914 коментарикоментари 0


Прогнозната стойност за изграждане на газов хъб на територията на България е 2,2 млрд. евро. Това пише в проекта, представен от министър-председателя Бойко Борисов на срещата на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. За модернизация на съществуващата инфраструктура ще са необходими още 140 млн. евро.
Премиерът посочва, че географското разположение на България я определя като стратегически партньор. Страната разполага с добре проектирана национална газопреносна мрежа и балансирана транзитна национална система с газохранилище. Сред плюсовете, отбелязани от Борисов са добивът на нефт и газ в региона, ниско вътрешно потребление, което осигурява капацитет за транзит и др.

При представянето на проекта Борисов отбелязва още, че ще е необходимо изграждане на нова инфраструктура - 844 км. газопроводи, две компресорни станции - в района на гр. Левски и на гр.Провадия, с обща инсталирана мощност 265 MW, както и изграждане на приемен терминал. По отношение на съществуващата инфраструктура ще е необходимо повишаване на мощността на компресорна станция "Странджа" с 10 MW; изграждане на лупинг Лозенец - Рупча - 50 км и изграждане на 20 км. газопроводи. Необходимо е също така да се модернизира и разшири Северният полупръстен / 272 км./, както и да се изгради ново газово хранилище и да се увеличи капацитетът на "Чирен".
Премиерът отбелязва, че това е ключов проект в изграждането на единен Европейски енергиен пазар, за преодоляване на енергийната зависимост на Югоизточна Европа, за либерализация и създаване на конкурентен газов пазара при спазване на европейското законодателство. В допълнение на енергийната ефективност, газовата инфраструктура позволява намаляването на вредните емисиии в сравнение с тези генерирани от топлоцентрали, коментира премиерът екологичния ефект. Според него модернизацията на газопреносната мрежа ще позволи използването на иновативни технологии, преминаване към автоматичен режим на управление и балансиране на газопреносната система.

Очаквам юристите на ЕК да прегледат нашето предложение за създаване на газов хъб на наша територия, като до него да стигне тръбата на "Южен поток". Това каза още премиерът. Борисов посочи, че страната ни ще очаква отговор от Брюксел дали е възможно да купуваме газ от "Южен поток" без да сме в нарушение на европейските правила и директиви. Ако имаме положителен отговор от ЕК за тази идея, Борисов е готов да отиде и в Москва, за да я представи пред руската страна. Според премиера изграждането на газов хъб с прогнозна цена от около 2,2 млрд. евро ще бъде икономически много изгодно, защото ще бъде половината от стойността на "Южен поток" в страната ни. Аз бих отишъл с удоволствие в Москва да предложа това, стига с нашите партньори от ЕК да излезем с едно общо решение, каза Борисов.Той добави, че България с нищо не е виновна за спирането на проекта "Южен поток" и затова Борисов не се притеснява от среща с Владимир Путин. Надявам се да приключим със санкциите и газопроводът "Южен поток" да се осъществи през Черно море до България, каза Борисов. Според него след изграждането на интерконектори към Румъния, Сърбия и Гърция ще имаме възможност да купуваме газ оттам, откъдето ни е най-изгодно.

Създаването на газов хъб е реалистично и с него България има всички шансове да се превърне в основен играч в региона, коментира в ”Денят започва” по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той допълни, че е съставен и план за действие с конкретни стъпки, които трябва да се предприемат още през юни:

”Беше коментиран списък с 14 приоритетни проекта за Югоизточна Европа. По дълъг списък с причини тя е силно зависима от доставките на руски газ. Там трябват допълнителни инвестиции в свързаност. От тези 14 проекта, 5 от тях са пряко свързани с България, което е добра новина. Така или иначе България се оказва в центъра на събитията. Аз нямам притеснения за сигурността на енергийните доставки в един хоризонт примерно от 5 години. Например защото с изграждането на всички тези трасета, България ще може да ползва газ от различни направления. Това не е основното предизвикателство. Основното предизвикателство е не само сигурността на газовите доставки, голямата задача за България е не само и единствено да си гарантира сигурността им. България трябва да си запази позицията на страна, която транзитира газ”.
 

Презентация на министър-председателя Бойко Борисов, направена по време на Срещата на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа
 


Тагове: хъб, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg