EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български строители + фирми в Туркменистан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български строители + фирми в Туркменистан

mail11:43 | 18.03.2016прегледи 1569 коментарикоментари 0


Български строителни компании и производители на строителни материали могат да участват в изпълнението на инфраструктурни обекти в Туркменистан.  Сътрудничеството между двете държави в тази област е сред перспективните сектори за развитие на двустранните икономически отношения, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова преди подписването на протокол от заседанието на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. Министър Павлова и Елдаш Шерипов - министър на икономиката и развитието на Туркменистан, са съпредседатели на комисията.
    Министърът напомни за подписаното вече споразумение между ресорните ведомства на двете държави в областта на строителството, според което Камарата на строителите в България може да сформира консорциум от компании, желаещи да се  включат в тези обекти и да им окаже подкрепа при спазването на специфичните за Туркменистан процедурни условия. Министър Павлова уточни, че Туркменистан планира да строи сгради от спортната инфраструктура във връзка с планирани домакинства на подобни събития и обекти от високото строителство - комунално-жилищни.
    Туркменистан е впечатлен от възможностите и разнообразието на строителни материали, които се произвеждат в България. Това е предпоставка за фирмите от този сегмент на икономиката също да участват в процеса чрез доставка на материали или чрез изграждане на места на производствени бази отново през Камарата на строителите, допълни министърът.
      Диверсификацията на енергийните източници, транспортът и логистиката, строителството и ремонтът на кораби, земеделието и селскостопанската продукция, химическата и текстилната индустрии, фармацията и туризмът са сред другите сфери на двустранно сътрудничество с потенциал.

От страна на българския бизнес има интерес за създаването на смесени предприятия в хранителната промишленост, шивашката индустрия и леката промишленост. Това обяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на провеждането на третата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която се провежда в София и чийто председател е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Освен за смесени предприятия, има възможности за износ на фармацевтични и медицински продукти към Туркменистан, подчерта Мариета Захариева.

ИАНМСП подписа миналата година споразумение за сътрудничество със Съюза на предприемачите и индустриалците на Туркменистан. Двете институции насърчават и подкрепят организацията на бизнес форуми, конференции, семинари, изложби, кръгли маси и посещения на делегации. Целта е да насърчаваме разширяването на търговските отношения, както и съдействие за развитието на вноса и износа на стоки. Освен това обменяме опит и за реализирането на съвместни проекти, а така също и на специалисти в дадена област, допълни Захариева.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1097