EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български проекти на Politics Awards 2018

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български проекти на Politics Awards 2018

mail14:02 | 11.10.2018прегледи 529 коментарикоментари 0


Тази година рекорден брой - шест политически проекта от България успяха да се класират сред финалистите на Innovation in Politics Awards 2018. Те бяха селектирани от международно жури, съставено от 1053 европейски граждани, които одобриха 80 финалиста в над 600 номинации. Победителите в осемте категории ще бъдат обявени на 17-и ноември в Кметството на Виена пред 500 политически, бизнес и културни гости от цяла Европа. Традиционно наградите „Иновации в Политиката“ са най-престижното европейско отличие в публичната сфера. Те се връчват всяка година, за да дадат признание на най-смелите, креативни и ефективни политически практики в Европа. Осъществяват се с подкрепата на фондация Kahane Foundation, фондация the B&C Private Foundation и други частни дарители.

През 2018 г. в надпреварата бяха допуснати 37 иновативни политически проекта от България, които премериха сили с другите страни. Иновативни практики от страната ни се класират успешно на финала за втора поредна година, като през 2017 г. от България бяха отличени трима финалисти.

В България всеки гражданин има право да номинира конкретен български политик, работещ на местно, национално или европейско ниво. В допълнение, самите политици биха могли да се самономинират, участвайки със собствен проект, ако той покрива критериите на конкурса. Възможните категории за участие са общо осем - “Цивилизация", "Демокрация", "Човешки права", "Работни места", "Екология", "Общност", "Просперитет" и "Качество на живот". Основните критерии за оценка са иновативността, създаването на мостове, изграждането на доверие в обществото, както и финансовата устойчивост на идеята или проекта във времето. Само проектите с най-висок резултат във всяка категория отиват на финала на конкурса.

Проектите от България, отличени от международното жури са:

"Насърчаване на младежта - разрешаване на проблемите в обществото", с автор Георги Георгиев, кмет на Община Тунджа, номинация в категория: Общество, Демокрация. Този проект, иницииран от кмета на Тунджа, позволява на обществото да представи граждански инициативи, които кметството може да реализира със съдействието на гражданите. Това е платформа, обединяваща усилията на местните органи и обществото, както и 44-те села на община Тунджа за разрешаването на големи обществени проблеми чрез партньорства и конструктивни диалози. От началото на инициативата – 2015 г. има реализирани общо 41 граждански проекта, като само през 2018 г. има общо 33 финално одобрени проекти, а други 6 предстои да бъдат финализирани.

Друг финалист е Александър Иванов, общински съветник в Община Пазарджик с проекта „Вдъхновение за младежта - гласът на младите хора, представен и отразен от местното правителство”. Номинация в категория: Общество, Демокрация. Чрез организирани отворени седмични срещи за младежи, Александър Иванов успява да създаде платформа, чрез която млади хора могат да разменят идеи за развитието на местното общество. Тези предложения и концепции достигат в общинския съвет на град Пазарджик, където заемат място в проектите за изпълнение на Общината. Основната цел е обединяването на младежта с управляващите. Процесът позволява млади хора в региона да заемат директно участие в местните политически процеси на управление.

„Бъдещето на гражданството - местен форум за насърчаване на активно общество” с автор  Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич, номинация в категория: Общество, Демокрация. През последните две години град Добрич бе домакин на граждански форум, подкрепен от местното управление, който мобилизира активните хора в обществото с цел да събере идеи за развитието на града и региона и да потърси възможности за реализацията им. Проектът събира професионалисти, обвързани с Добрич, които работят в България или чужбина, могат да допринесат със своите знания и опит за развитието на тази община. Основните теми на форума са информационните технологии и образование като стратегически сектори за бъдещето на Добрич. В резултат няколко от идеите вече са изпълнени: всеки четвъртък се организира фермерски базар за био храна, а тази есен ще се проведе 48-часов филмов маратон, наречен „Красив Добрич“.

„Отопление с природни ресурси - използване на минерални извори за отопление на държавни училища” е прокт на Атанас Киров, кмет на Община Стралджа, номинация в категория: Екология. От началото на 2018 г. община Стралджа стартира нов икономически метод за отопление на държавни училища чрез използване на минерални извори. Основната цел на проекта е развитието на региона чрез подобряването на местните учебни заведения чрез възобновяеми енергийни източници - геотермална вода от съществуваща сондажна система, която изпомпва 7 литра в секунда с температура над 75 градуса. Реализацията на проекта влияе върху укрепването и развитието на човешкия капитал чрез използването на иновативен екологичен подход за намаляване на финансовите разходи, както и намаляване на замърсяването в района, което прави региона привлекателно място за живот. Така се подобрява енергийната ефективност на сградите и се намаляват разходите за топлинна енергия. Емисиите на парниковите газове са значително намалени, с което се осигурява по-голям комфорт в училищата и детските градини.

„Безплатен Градски Транспорт - намаляване на цената при пътувания в страната и чужбина” е проект на Георги Маранджиев, кмет на Община Стамболийски, номинация в категория: Качество на Живот, Просперитет. Кметът на Стамболийски стартира проект за превръщането на настоящата платена система за градски транспорт в общината в безплатна. Мерките са взети след детайлен анализ на разходите и договорите с частните компании, държащи транспортната система. Общината ще използва автобуси за превоз в града, както и между Стамболийски и четирите села в общината. Прогнозни изчисления на управляващите показват, че малка община като Стамболийски може да си позволи закупуването на собствени превозни средства и наемане на персонал без загуби в следващите две години без участието на частни компании. След тези две години общината ще спести 70% от сегашните си разходи за градски транспорт. Проектът ще отговори на нуждите на около 23 000 души в общината.

Проект „Дигитална  култура - наследство за бъдещето”, с отговорна личност Иван Тотев, кмет на Община Пловдив, номинация в категория: Цивилизация. Целта на проекта е да се осъществи първата програма за дигитализация на историческото наследство на град Пловдив. За да се постигне това, община Пловдив реши да работи с шестте най-важни местни културни институции, където голяма част от културното наследство се съхранява. По време на проекта бе създаден модерен дигитализиран център, състоящ се от две постоянни съоръжения за дигитализация, както и четири допълнителни мобилни дигитализирани станции, разположени в партньорски културни институции. Като част от проекта е проведено етнографско проучване от представители на ромската общност с цел дигитализиране на местното историческо наследство. Проектът осигури подобрен достъп до музейни колекции и архивни ресурси. Успешно постигна целта си да създаде най-малко 50 000 дигитални обекта, които представят материалното и нематериално културно наследство на община Пловдив.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg