EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български оранжерийни производители в Мадрид

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български оранжерийни производители в Мадрид

mail15:05 | 16.10.2023прегледи 487 коментарикоментари 0


Завърши участието на българските оранжерийни производители на най-голямото изложение за пресни плодове и зеленчуци – FRUIT ATTRACTION 2023 в Мадрид, Испания. На изключително цветен щанд, отрупан със свежи и уханни плодове и зеленчуци, продукцията си представиха „Грийнс” ООД, „Дейв-2007“ ЕООД, „Екофрут К и К“ ЕООД, „Геосемселект“ ООД,  „Агро Нестум Кооп“ЕООД, ЗП Петя Нановска. Колективното участие бе организирано от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. 

“Участието на БАПОП на FRUIT ATTRACTION тази година бе изключително успешно за нашите оранжерийни производители, които проведоха редица срещи за нови пазари и имаха възможността да представят своите първокласни продукти.

Подкрепата от страна на Министерство на земеделието и храните, както и на Държавен фонд „Земеделие“, за присъствие на това изложение е един от най-важните инструменти в помощ на земеделците, защото предоставя не само бизнес възможности за членовете на асоциацията, но и досег до постиженията в технологичното развитие и глобалните иновации в сектора.

„Връщаме се от Мадрид не само с множество договори и сделки, а и с най-новите знания и възможности за отглеждането, добивите, търговията и предлагането на пресни плодове и зеленчуци. Това е най-ценното от участието ни, както и признанието на българската продукция от лидерите в индустрията“, каза Теодора Кръстева - изпълнителен директор на БАПОП. 

Плодовете и зеленчуците са водещата индустрия в испанското селско стопанство със стойност от 18,762 млрд. евро, което представлява 54% от крайното растително производство (включващо основните отрасли: зърнени култури, маслини и др.) и 33% от крайното селскостопанско производство (в т.ч. и животновъдство), показват данните на Министерството на земеделието, рибарството и храните на Испания.

В страната се произвеждат около 27 млн. тона пресни плодове и зеленчуци, като приблизително 60% от продукцията е предназначена за износ.  Площта, заета от производството на плодове и зеленчуци в Испания е около 1 100 000 хектара. 

"Да обменяме опит с един от глобалните лидери в производството на пресни плодове и зеленчуци - Испания - бе много полезно за нас, особено за мерките за подкрепа, които се прилагат във водещите пазари“, посочи Теодора Кръстева. По думите й големият извод е, че са необходими конкретни мерки за насърчаване на инвестициите за справяне с климатичните промени и все по-неблагоприятните за земеделието метеорологични условия, на които сме свидетели вече и в България. 

„По отношение на стойността на продукцията ни, ръстът през последните години не компенсира инфлацията на разходите за оранжерийно производство, вносът в страната ни продължава да расте, а войната в Украйна  постави веригите за доставки под допълнителен натиск.

Независимо от трудностите с гордост мога да кажа, че успяхме да впечатлим посетителите на щанда на БАПОП в дните на изложението, които бяха стотици търговци, купувачи на големи вериги супермаркети и дистрибутори от международни пазари. Българските земеделци заслужават адмирации за представянето си“, категорична е Кръстева.

В специализираното изложение FRUIT ATTRACTION 2023 участвуваха  2000 компании -изложители от 56 държави, повече от 64 000 квадратни метра площ и присъствие от над 90 000 професионалисти от 135 страни.

Тази година панаирът се отличи и с пълна програма от технически семинари с разнообразно съдържание и високото ниво на участниците и лекторите: Fruit Forum обедини поредица от конгреси, дискусии, кръгли маси и конференции от голям интерес за сектора.

Проведе се Biofruit Congress като съпътстващо събитие за органични плодове и зеленчуци. Кръглата маса на Packnet: „Ключовите процеси в опаковането на плодове и зеленчуци“ предизвика интереса на българските изложители със знанието и обмяната на опит, която разменят компаниите за хладилна логистика, съхраняваща пресните плодове и зеленчуци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg