EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български знак за лоялни търговци в Интернет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български знак за лоялни търговци в Интернет

mail06:30 | 24.01.2018прегледи 12850 коментарикоментари 0


Е надежден - първият български знак за обозначаване на лоялните търговци в Интернет. Асоциацията Активни потребители стартира знак за качество. Ето какво трябва да знаете за него.

Какво е Е-НАДЕЖДЕН?

„Е-НАДЕЖДЕН“ е знак за доверие и качество. Знакът помага за повишаване на потребителското доверие в българските онлайн търговци като гарантира, че тепокриват конкретни изисквания относно качество, лоялност, информация и прозрачност към потребителите.Носителите на знака спазват законовите изисквания, информират потребители за условията по договора и спецификите на стоката и участват в производства по извънсъдебно решаване на потребителски спорове. Чрез знака за качество се изгражда отговорена към потребителите мрежа от онлайн търговци, които предоставят допълнителни гаранции, сигурност и възможности запотребителите.

Защо е нужен?

Знакът „Е-НАДЕЖДЕН“ дава възможност на потребителите да пазаруват сигурно онлайн. Сертификатътотличавадобрите търговци и подпомага дейността на надеждните електронни магазини. Той гарантира, че онлайн магазинът е проверен и при възникнал проблем търговецът ще откликне. Публичността на критериите на знака позволява на всеки потребител, който открие че търговецът не спазва изискваниятана сертификата, да подаде сигнал и на нарушителя да бъде наложена санкция.

Критерии за получаване на сертификат:

1. Предоставяне на определена от закона информация на потребителите преди, по време и след онлайн поръчка по чл. 47 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

2. Отсъствие на санкции за нелоялни търговски практики, нелоялна конкуренция и забранени дейности през последната една година.

3. Гарантирана сигурност при онлайн обмен на данни между търговец и потребител.

4. Публична политика за защита на личните данни.

5.  Достъпни и проверени Общи условия.

6. Подробна информация за правото на връщане и таксите при поръчка.

7. Осигурена услуга „Проверка преди плащане“.

8.Гарантирано участие на търговеца в орган за алтернативно решаване на потребителски спорове.

Какви са ползите за потребителите?

Знакът е създаден за улеснение на потребителите и сигурност при онлайн пазаруване на стоки от български търговци. Търговците с право на ползване на сертификатната марка имат лого „Е-НАДЕЖДЕН“ на интернет страницата си, което води към публичен регистър. Това гарантира, че онлайн магазинът е проверен и при възникнал проблем тойноси по-голяма отговорност за разрешаване на спора.Знакът гарантира прозрачност, достъпна информация и сигурност, при пазаруване от тези търговци.

Как търговците могат да се сертифицират?

В началната фаза на сертифицирането могат да кандидатстват само търговци, предлагащи стоки онлайн.Търговецът подава заявление за кандидатстване по образец, който се намира на сайта e-nadejden.bg. Кандидатурата се разглежда от независими експерти и борд на доверие за одобрение и съответствие с изискванията.

Повече за инициативата можете да прочетете на страницата e-nadejden.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4213