EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Български въпроси към "Газпром"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български въпроси към "Газпром"

mail14:36 | 03.05.2017прегледи 1374 коментарикоментари 0


След направен задълбочен анализ Министерският съвет подкрепи становище към Европейската комисия по предложени от "Газпром" ангажименти по дело АТ. 39816 - "Газпром", съобщиха от пресслужбата на кабинета.
Българската страна приема предложението за приключване на делото по реда на Член 9 от Регламент /ЕО/ номер 1/2003, ако одобрените от ЕК ангажименти предлагат бързо и трайно решение на опасенията от злоупотреба с господстващо положение от страна на "Газпром". Становището е, че ангажиментите следва да създадат модел на равнопоставено договаряне с "Газпром" и ясен и обективен контролен механизъм, включително за разрешаване на спорове, който да гарантира спазване на пазарните принципи.
В предложения вид ангажиментите са стъпка в тази посока, но имат нужда от съществено изменение. Поради множеството неясноти в предложението на "Газпром", заинтересованите български дружества "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД са в контакт с ЕК за получаване на допълнителна информация.
Очакваме в рамките на пазарния тест на ангажиментите, извършван от ЕК, поставените въпроси да бъдат изяснени и в партньорски дух да бъде намерено решение на идентифицираните рискове. Към момента ангажиментите не предлагат достатъчно гаранции за изпълнение на клаузите за пазарно ценообразуване. Не са предвидени функции на контролиращия управител в тази връзка, а механизмът за уреждане на спорове е оставен непроменен. Неприемливо е, че сега ангажиментите изглежда предвиждат неравнопоставеност между газовите дружества от Централна и Източна Европа, които ще имат право да променят точката си на доставка с такава на българската граница, докато "Булгаргаз" и всеки друг български търговец, който купува газ от "Газпром", няма да има възможност да доставя газ в точки на доставка на тези държави. Непропорционално изглежда и поставянето на ангажиментите на "Газпром" в зависимост от това дали "Булгартрансгаз" ще поеме отговорност за качеството на природния газ вместо "Газпром".
България има нужда от допълнителна информация за предвидената в ангажиментите възможност "Газпром" да промени точката на доставка "Негру Вода" с друга точка на доставка на границата на България. Настояваме ангажиментите да бъдат преработени в тази част, като изключат дори съмнение, че промени на маршрутите за доставка и транзит на природен газ са приети или мълчаливо подкрепени от ЕК в противоречие с действащите договори. С оглед на сигурността на доставките, за България е важно промени на точките на доставка да бъдат обсъждани само след внимателен анализ дали количествата природен газ за страната и съседните държави са гарантирани, по какъв маршрут и срещу какви транзитни такси. Осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа би допринесло за политическата и икономическата стабилност в региона.
От гледна точка на газовите пазари, директни доставки до България биха имали предимството, че ще поставят в условия на конкуренция както източниците на природен газ /Русия и очакваните доставки от Каспийския регион/, така и маршрутите за транзит до Европа.

Очаква се през тази седмица "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" да изпратят становища относно антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром", съобщи по-рано Николай Павлов, служебен министър на енергетиката.
Дружествата са поискали от ЕК допълнителна информация относно предложенията на "Газпром", допълни той. "Булгаргаз" има договор с "Газпром" до 2022 година, а "Булгартрансгаз" - до 2030 година.
Не мога да се ангажирам с намаление на цената на природния газ до 40 процента, както някои експерти твърдят, че е възможно, но ще настояваме за най-добрата цена за България, заяви енергийният министър.
На 16 март ЕК публикува в Официален вестник съобщение, с което кани всички заинтересовани страни да представят коментари във връзка с дело за нарушаване на правилата на конкуренция на европейските пазари на природен газ. Срокът за предоставяне на становища изтича на 4 май. Очаква се ЕК да реши дали предложените от "Газпром" ангажименти са задоволителен отговор и съответно да не налага финансови санкции на руската компания. Едва след това ще започнат двустранните преговори между "Газпром" и нашите фирми, каза Павлов.
Производството на ЕК срещу "Газпром" е започнало от 2012 година. ЕК счита, че "Газпром" има господстващо положение в търговията с природен газ с осем държави от Източна и Централна Европа, сред които и България. Фирмата може да е злоупотребила с него, като е налагала ограничения в доставките, забрани за износ и клаузи за местоназначение на природния газ. "Газпром" е определяла цените на търговци на едро в нашия регион значително по-високи от цената на газа в Западна Европа, посочи министърът.
Компанията "Газпром" е готова да премахне пречките за пренос на газ в Централна и Източна Европа, да не прилага клаузи в договорите, които могат пряко и непряко да забранят възможността за реекспорт. "Газпром" ще предложи на клиентите си възможност да поискат всички, или част от договорените обеми, да бъдат доставени през друга точка на доставка. "Газпром" ще въведе клауза в договорите си за преразглеждане на цената, ако тя е по-висока от тази на входа на Германия, Франция и Италия, или на газоразпределителните хъбове.
"Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" дават положителна оценка на предложението на "Газпром", но смятат, че трябва да бъдат направени допълнения за прозрачност на източниците на информация за цената на газа за Западна Европа в хъбовете. Иска се да има равнопоставеност на българските газови търговци с чуждите при достъпа до точка на доставка на природен газ. Ние предлагаме да се увеличат правомощията на контролиращия орган, който да следи ценообразуването на синьото гориво. Сега тези правомощия са насочени само към размера на таксата за пренос, уточни Павлов.
Предложените от "Газпром" ангажименти създават възможност да договорим цени изцяло или частично свързани с динамиката им в Западна Европа, както и да се сключат постоянни договори за междусистемна свързаност със съседни държави, посочи Павлов.
България обаче има нужда от информация за възможността "Газпром" да променя точката на доставка на природен газ. Възможно е това да е свързано със спиране на маршрута през Украйна след 2019 година. Трябва да е ясно как ще бъдат гарантирани количествата природен газ и къде ще е точката на доставка, както и да запазим ролята на България като транзитираща природен газ страна, посочи министърът.
Поканата на ЕК за представяне на становище не е само към държавните дружества, а към всички засегнати страни. Обърнахме се към бизнес организациите, които могат да бъдат пълноправен участник в тези консултации и да изпратят свое становище в ЕК, каза Николай Павлов./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg