EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българската гора е в чудесно здравословно състояние

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българската гора е в чудесно здравословно състояние

mail08:05 | 06.04.2023прегледи 846 коментарикоментари 0


Българската гора е в чудесно здравословно състояние, увеличава се ежегодно и по площ, и по запас, каза във Велико Търново заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов. Той участва в официалното откриване на Седмицата на гората във Велико Търново.

По думите му сечта в горите е около 60 процента от годишния прираст, който възлиза на 13,5 милиона кубически метра. Годишно регламентираната сеч е около седем милиона кубически метра от всички видове гори както държавни, така и частни, посочи той.

Целта на лесовъдите е естествено да бъдат възстановени горите, не чрез залесителни мероприятия, затова ги стопанисваме така, че те сами да се възстановяват, уточни Чамбов.

Отчитаната бракониерска сеч годишно е между 17 000-20 000 кубически метра. Това посегателство не е голямо като процент, то е проблем, защото нанася щети и върху имиджа на хората, които се грижат за българската гора, каза заместник-министърът и допълни, че всяка година има дела по Наказателния кодекс, по които има осъдени рецидивиращи бракониери.  

Като проблем в сектора той отчете недостига на кадри и ниското заплащане, затова работата на следващото Народно събрание трябва да бъде насочена и към този сектор, който е важен както за стопанството, така и за социалната роля на държавата. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg