EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българо-швейцарска програма за фермери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българо-швейцарска програма за фермери

mail09:00 | 31.07.2013прегледи 824 коментарикоментари 0


Ловеч, Даниела Балабанова, БТА
Българо-швейцарска програма за сътрудничество ще помага на наши фермери да произвеждат продукти собствена марка и да ги реализират на пазара, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Ивайло Йотов. Първият фермер в Ловешка област, който е заявил участие за работа по проекта и на който ще му бъде оказана помощ, е от троянското село Дълбок дол. По думите на д-р Йотов чрез проект на Фондация за биологично земеделие "Биоселена" фермери ще могат със суровината, която получават от собствените си животни, да произвеждат млечни продукти като кисело мляко, различни видове сирена и други. Те ще бъдат етикетирани със собствена марка и ще могат да се реализират на пазара. Съгласно законодателството фермерите нямат право да предлагат продуктите си в големите хранителни вериги, а в рамките на своята ферма, малки магазинчета, общински пазари, изложения, обясниха експертите. Целта според Йотов е да се разбие монопола на големите вериги и предприятия. В рамките на проекта директорът на Ловешката дирекция по безопасност на храните д-р Ивайло Йотов заедно с още служители на Българската агенция по безопасност на храните, както и на Министерството на земеделието и храните са били в Швейцария. Там те са разговаряли с колегите си и са посетили ферми, с цел да се запознаят в детайли с тези дейности и правилното им прилагане в България, съобщи зооинженер Тенчо Христов от фондация "Биоселена" . Той разказа, че Българо-швейцарската програма за сътрудничество финансира проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони". В него са включени две общини в Централна Стара планина - Троян и Карлово, и пет в Западна Стара планина - Чипровци, Берковица, Георги Дамяново, Своге и Годеч.

"Основната ни цел е да подпомогнем животновъдите от тези общини да могат законно да предлагат на пазара продукти от своите ферми в суров и/ или преработен вид. Това им позволява Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните и така да добавят стойност към своите продукти", коментира Христов. От фондацията поемат разходите за изготвяне на технологичен и инвестиционен проект на даден фермер. Помощта, която могат да отпуснат, е общо 65 хиляди швейцарски франка. Парите се предоставят за закупуване на оборудване. До изчерпване на този ресурс всеки, който отговаря на изискванията и поеме ангажимент за работа по проекта, би могъл да получи до 6 500 швейцарски франка, но не повече от 25% от общата инвестиция на проекта си. "Предвидили сме технологично подпомагане - т.е. при всеки фермер ще осигурим специалист-технолог на млечни продукти, с който да се разработи и внедри определен продукт. Освен това десет фермери ще бъдат на обучение в швейцарски ферми, които преработват част от продукцията си, извършват директни продажби", поясни Тенчо Христов. Фермерите ще бъдат подпомогнати и за изготвяне на подходящи опаковки и етикет. Предвижда се такива фермерски продукти да бъдат представени в няколко посолства и български институции, на различни събития в посочените общини, както и на национални такива. По проекта ще бъдат основани няколко фермерски пазара - в Троян, Карлово, Монтана, София. Интернет продажби също ще бъдат организирани. По проекта за фермери в посочените общини ще действа "подвижна консултантска служба". Фермерът от Дълбок дол Евгени Георгиев, който е включен в проекта на фондацията, разказа, че със собствено животновъдство се занимава от 1990 г., а фермата му е категоризирана в първа група. От 14 години е доставчик на мляко за известен производител на млечни продукти, което според него е
гаранция за качество. Георгиев заедно с жена си и няколко работника се грижат за 90 животни, от които 64 дойни крави. Обработват и около 800 декара с царевица, грах и овес за силаж, както и пасища. Решил да развие своята дейност, той се включва в проекта за собствено производство и марка. За целта влага около 30 хиляди лева за строителни дейности. Изготвянето на проекта и оборудването е за сметка на фондацията. Тя ще му помогне и при реализирането на продукцията. Той ще има право да продава и в още една област, съседна на Ловеч. Фермерът не се притеснява дали ще възвърне своята инвестиция, защото е убеден в успеха. По думите му, ако досега млякото му се е изкупувало от производителя на млечни продукти за 70 стотинки за литър, то сега на пазара вече ще го предлага за около 1,50 лева със собствена марка.Георгиев се надява до зимата неговото малко предприятие да заработи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg