EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българо-чешки патрули в Приморско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българо-чешки патрули в Приморско

mail13:15 | 10.07.2013прегледи 616 коментарикоментари 0


От 7 юли до 31 август 2013 г. за първи път за охраната на обществения ред на територията на РУП - Приморско ще се грижат съвместни българо-чешки патрули, съобщи пресцентърът на МВР. Трима чешки служители ще бъдат командировани и ще работят с българските си колеги основно в Китен и Приморско, където се очакват голям брой туристи от Чехия.
Чешките служители ще патрулират в собственото си униформено облекло. Те няма да имат самостоятелни полицейски правомощия на българска територия и ще работят приоритетно с туристи от Чехия, подпомагайки дейността на българските си колеги за превенция и разкриване на престъпления и нарушения, извършени от и срещу чешки граждани. Основната цел е улесняване на комуникацията с летуващите в България чужди граждани, повишаване на тяхната сигурност и на сигурността в курортните комплекси като цяло.

Очаква се съвместните българо-чешки патрули по Южното Черноморие да постигнат положителния ефект на съвместните патрули с румънски служители по Северното Черноморие през летния сезон и на съвместните патрули с румънската и гръцката страна в Банско през зимния сезон.
За четвърта поред година ще патрулират и съвместните българо-румънски екипи. Тяхната работа стартира на 1 юли и ще продължи до 31 август в курортите „Албена” и „Златни пясъци”. Те са избрани, тъй като там традиционно пребивават най-голям брой румънски туристи.
Активният туристически сезон ще бъде разделен на три смени - във всяка от тях в двата курорта ще има по двама румънски полицаи, които ще подпомагат българските си колеги. Служителите на реда от северната ни съседка ще изпълняват задълженията си в своето униформено облекло. Основната им задача е да улесняват комуникацията между румънските туристи и българските власти както при разследване на престъпления и нарушения на обществения ред, така и за тяхната превенция.
Съвместната патрулно-постова дейност през предишните години получи много висока оценка както от органите на реда, така и от самите туристи, от местните власти и туроператорите от двете държави. Многократно са намалели оплакванията на румънски туристи за срещани трудности в българските курорти, както и сигналите за нарушения на обществения ред и престъпления, извършвани от румънски граждани. Същевременно зачестяват случаите на благодарност за оказано съдействие от страна на смесените патрули, като се изразява единодушно мнение, че така чуждестранните туристи се чувстват по-сигурни и са улеснени от възможността да разговарят на собствения си език и да получават разяснения от полицейските служители от своята държава.
Работейки съвместно, служителите на двете страни имат възможност да обменят информация и опит за методите, използвани за охрана на обществения ред и превенция на престъпността.
Съвместните българо-румънски патрули в двата черноморски курорта бяха въведени от лятото на 2010 г. на основата на подписани през юни същата година Правила за извършване на съвместни действия на пътните полиции в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на България и Румъния. Те въвеждат европейски модел и най-добри практики в областта на полицейското сътрудничество между двете държави.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037