EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Българо-турската газова връзка готова в края на юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българо-турската газова връзка готова в края на юни

mail14:25 | 12.06.2018прегледи 1689 коментарикоментари 0


Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм. Срещата се проведе в Измир в отговор на поканата на министър-председателя на Турция, Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП, съобщи пресслужбата на правителството.
След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистно съоръжение "Недялско" ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб.м до 15,7 млрд. куб.м годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.
Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават, каза турският министър-председател. Борисов и Йълдъръм подчертаха и отношенията на толерантност и уважение между българи и мюсюлмани между двете държави. Заради това, аз на всички срещи, свързани със Западните Балкани, повтарям думата "мир", подчерта Бойко Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрацията  на църквата "Св. Стефан" в Истанбул.
Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма. "Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си", подчертаха премиерите.
Турският премиер Бинали Йълдъръм поднесе съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.
В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването Трансанадолския газопровод ТАНАП.
Министър-председателят на България съобщи, че продължава активната работа по изграждането на трансевропейските коридори 4, 8 и 10. Той подчерта, че България може да се похвали с нулев миграционен натиск по границата с Турция.
От своя страна турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че проектът ТАНАП ще допринесе за регионалното развитие и ще гарантира енергийната сигурност на Европа чрез диверсификация на доставчиците на газ.
Министър-председателят на Турция изтъкна, че стокообменът и търговията между Турция и България са увеличили обема си до над 7 млрд. лв., като очакванията са в бъдеще те да достигнат до 10 млрд. лв.
"За нас България е стратегически партньор. Декларираното желание от двете страни за провеждането на активен политически диалог е изключително важно за развитието на двустранните отношения между България и Турция", каза Бинали Йълдъръм.

България прави всичко възможно за преминаването на азерски газ през страната до Европа, каза още българският министър-председател. Разбрали сме се по въпроса с президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Ердоган и сега с Европейската комисия търсим формула да транспортираме природен газ през нашата граница, допълни Борисов. България прави всичко законно и ще намерим формула да транспортираме газа до съседните страни до Средна Европа, посочи Борисов.
През годините много политици са говорили, че са договорили азерски газ да стигне до България, но са забравили да кажат как ще го докарат до тук. С днешния проект за изграждане на газопровода ТАНАП и с изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави правим всичко и до България да дойде азерски газ, каза премиерът Борисов.
 


Тагове: Борисов, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg