EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българо-румънски лозарски проект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българо-румънски лозарски проект

mail09:35 | 20.11.2015прегледи 1169 коментарикоментари 0


Споразумение за развитие на лозарството и винарството в трансграничния регион Силистра и румънската община Остров за десет години подписаха в Силистра български и румънски организации, съобщи БТА.

Споразумението, което влиза в сила от началото на следващата година, е в рамките на осъществен трансграничен проект "Център по винарство и лозарство "Терасите на Дунав", по който бе създаден българо-румънски център по винарство и лозарство. Проектът е по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния 2007 - 2013.

Споразумението бе подписано от Асоциацията на лозарите и винопроизводителите и Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра - от българска страна и от Професионалната асоциация по винарство и лозарство "Терасите на Дунав" в Остров, университета "Овидиус" - Факултет по природни и аграрни науки и Търговско-промишлената камара за навигация и земеделие в Констанца - от румънска страна.

Центърът е разположен в румънската община Остров, окръг Констанца, на румънско - българската граница и има "подцентър" в Силистра. Географската зона на центъра са румънските окръзи Констанца, Кълъраш, Телеорман и Гюргево и българските области Силистра, Разград и Русе. Ще предлага местни и трансгранични бизнес-услуги, стратегии и проекти за развитие. В рамките на центъра са изградени лаборатории за органолептични и агрохимични изследвания и микробиологична лаборатория. Управлението на центъра ще се осъществява от консултативен комитет.

Стойността на проекта надхвърля 1 милион и 500 хиляди евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg