EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Българо-германски пенсионни консултации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българо-германски пенсионни консултации

mail10:09 | 22.08.2018прегледи 657 коментарикоментари 0


От 18 до 20 септември 2018 г. Националният осигурителен институт (НОИ) ще е домакин на традиционните българо-германски консултационни дни. За първи път инициативата ще се проведе в едновременно в два български града. Първите два дни експертите от България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на гражданите в териториалното поделение на институцията в Русе, а на третия - в регионалната структура на НОИ във Велико Търново.

В рамките на консултационните дни четири експертни екипа от двете държави ще предоставят индивидуални консултации по конкретни случаи, свързани с преценка на права в областта на пенсиите на лицата, живеещи у нас, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателството на България и на Германия.

Организираните срещи със специалистите по социално осигуряване са безплатни и могат да се проведат както на български, така и на немски език. Заинтересованите лица ще имат възможност да зададат въпросите си относно условията за придобиване на право на пенсии, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социално сигурност, съдържащи се в европейските регламенти, както и какъв може да бъде очакваният размер на бъдещата им германска пенсия.

Консултациите ще се проведат според предварително изготвени графици, като запазването на приемен час за тях може да стане както по телефон, така и по електронна поща.

 

За по-голяма ефективност на консултациите е препоръчително всеки записал се да носи със себе си документите си за трудов/осигурителен стаж, всички дипломи за образование и курсове, които е завършил, както и документ за самоличност. За признаването на осигурителен стаж за майчинство жените следва да носят и удостоверение за раждане на дете/деца.

Международните консултационни дни по пенсиите се организират от Националния осигурителен институт, Федерацията на Германското пенсионно осигуряване и Германското пенсионно осигуряване Средна Германия. Всяка година те се провеждат в различни български и германски градове. Последната такава консултационна сесия се състоя между 26 и 28 юни т.г. в Карлсруе. Основната цел е лицата с осигурителен стаж и в двете страни да се запознаят с правата им при пенсиониране и възможностите, които им предоставят националните законодателства и европейските регламенти за достъп до осигурителните системи.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg