EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България:Проблеми с военните поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България:Проблеми с военните поръчки

mail09:20 | 23.03.2012прегледи 516 коментарикоментари 0


Европейската комисия предприе мерки, които да гарантират, че две държави членки (България и Люксембург) спазват своите задължения по прилагането на правилата на ЕС относно обществените поръчки в областта на отбраната, съобщи българската пресслужба на ЕК. Комисията е загрижена от факта, че те не са изпълнили ангажиментите, произтичащи от Директивата относно поръчките за строителство, доставки и услуги в областта на отбраната и сигурността, която урежда възлагането на поръчки за оръжие, муниции и военни материали (и свързаните с тях строителство и услуги) за целите на отбраната, както и за чувствителни доставки, строителство и услуги за целите на сигурността. Ако директивата не се прилага изцяло във всички държави членки, то дружествата и данъкоплатците не могат да извлекат полза от по-лесния достъп до прозрачен, открит и по-конкурентоспособен пазар в областта на отбраната. Споменатите правила са съобразени със спецификата на пазарите на оборудване за целите на отбраната и сигурността. Крайният срок за тяхното въвеждане изтече на 20 август 2011 г. Постигането на тази цел зависи от своевременното и правилно прилагане на директивата. В тази връзка комисията изпрати мотивирани становища до България и Люксембург. Ако в срок от два месеца техните национални органи не представят задоволителни отговори, комисията може да се обърне към Съда на Европейския съюз и да поиска налагането на финансови санкции.

 Каква е целта на въпросното правило на ЕС? С директивата на европейско равнище се въвеждат: -справедливи и прозрачни правила, подпомагащи достъпа на  дружествата до пазарите в областта на отбраната и сигурността в  други държави от ЕС; -гъвкавост на възложителите за договаряне на подробностите по  елементите на сложни поръчки; -възможност за възложителите да изискват от доставчиците  гаранции за защитата на класифицираната информация от неразрешен достъп, както и за сигурността на снабдяването, така че  въоръжените сили да получават доставките в срок Ч особено по  време на криза или въоръжен конфликт.

Директивата обхваща специфични договори за възлагане на  обществени поръчки в областта на сигурността и отбраната за: -военно оборудване и свързаните с него строителство и услуги; - чувствително оборудване, строителство и услуги в областта на  сигурността, във връзка с които се налага достъп до  класифицирана информация.

Възлагането на поръчки за неспециално и невоенно оборудване, строителство и услуги от възложители от сферата на отбраната и  сигурността се урежда от Директивата относно обществените  поръчки. Двете директиви са съобразени с член 346 от Договора за  функционирането на Европейския съюз, което означава, че  държавите от ЕС могат да изключат поръчките в областта на  отбраната и сигурността, ако разпоредбите на Директива  2009/81/ЕО не са достатъчни за защита на техните основни  интереси в сферата на сигурността.

По какъв начин държавите членки нарушават това правило? Мнозинството държави членки вече са приключили или  приключват транспонирането на директивата, докато в България и  Люксембург цялостният процес все още предстои и се извършва  много бавно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg