EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България – само замразено месо на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България – само замразено месо на пазара

mail09:10 | 05.04.2012прегледи 405 коментарикоментари 0


В България почти не се продава прясното месо, масово се предлага дълбоко замразено месо, което прави и цената му по-ниска от тази в останалите европейски страни. Констатацията направи в интервю за Дарик председателят на Комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев. По думите му само родното производство би могло да реши проблема с качеството на предлаганите храни, защото в момента над 80% от месото е вносно.
В складовете за месо се съхранява само дълбоко замразено. „В определени магазини, които се снабдяват директно от някои български производители, само там бихме могли да си купим някакво прясно месо, най-вече агнешко, защото телешко месо аз не съм виждал в магазините от десетилетия, ние ядем само говеждо месо. Няма как при положение че 80% от свинското и 90% от телешкото е внос, ние сме зависими само от това какво ще внесат търговците на меса", каза Стойчев.
Той допълни, че месото не може да бъде съхранявано по друг начин освен дълбоко замразено. „Тук вече възниква моралният въпрос, за да постигнат такава ниска цена нашите търговци, защото то е на ниска цена реално погледнато, дори сравнено с околните страни - ясно е, че ние не ядем това, което ядат те. И въпросът е колко дълго време е седяло замразено това месо, преди да бъде пуснато по нашите магазини", коментира Стойчев. Той е отправил въпроси към бази, които съхраняват месо, и е получил отговор, че там отдавна не са виждали прясно месо.
Стойчев обясни, че при пазарна икономика и членство в Евросъюза държавата има един-единствен лост и той е развитие на собственото производство. „Когато имаме собствено производство, тогава ще можем да реагираме адекватно", категоричен е шефът на комисията по стоковите борси и тържищата и дава пример с Германия, където половината от продуктите са собствено производство, а във Франция делът им достига до 60%. При нас процентът е 15%, каза Стойчев. „Когато си зависим на 85% от внос, ти си обречен да не можеш да бъдеш конкурентоспособен", категоричен е той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182