EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България – глад за кадри в ИТ компаниите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България – глад за кадри в ИТ компаниите

mail13:30 | 23.09.2012прегледи 1220 коментарикоментари 0


До 1-2 години водещи ИТ компании в България ще имат нужда от три пъти повече инженерни кадри. Това показва проучване на БАСКОМ, представено от Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

„Критичен въпрос е от къде тези високоподготвени кадри ще се появят“ – посочи той и добави, че има голяма вероятност софтуерният бранш да запази възходящото си развитие, тъй като през последните години на криза фирмите от бранша у нас продължават да отчитат ръст.

Браншът обаче се нуждае от подготвени кадри не само в сферата на програмирането и технологиите. „На всеки софтуерен инженер фирмите са готови да назначат два пъти повече специалисти в сферата на маркетинг и продажби, финанси, консултанти и мениджъри с опит, които биха могли да ръководят комплексни международни проекти“ - обясни Георги Брашнаров. Той определи като ключови компетентности за бъдещите служители в сектора предприемаческите и комуникационни умения, уменията за работа в екип и за постигане на общи резултати. И посочи, че именно при тези компетентности днес се наблюдава нарастващ дефицит.

Работа по подготовка на цялостен нов конкурентен модел е инициирана от БАСКОМ в рамките на общата Работна група по образованието на петте водещи технологични браншови организации у нас. Сред тях освен БАСКОМ са Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската уеб асоциация (БУА) и ИКТ Клъстер. Целта на представителите на ИТ бранша е, на тази база да бъдат изготвени нови програми и съдържание за учебните заведения, съвместими с реалните нужди на индустрията.


 


Тагове: ИТ, компании, кадри
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg