EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България участва в среща по проект FAIRway

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България участва в среща по проект FAIRway

mail08:57 | 21.07.2015прегледи 1190 коментарикоментари 0


Служители на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) участваха в среща на всички страни партньори по проект FAIRway. Работната среща се проведе във Виена на 14-ти юли и беше открита от представител на Министерство на транспорта, иновациите и технологиите на Република Австрия. Всеки от партньорите представи дейностите и ангажиментите, които ще изпълнява в рамките на проекта. ИАППД е отговорна за дейността, свързана с обществените поръчки за оборудването, което ще бъде закупено и структурирането на пилотните дейности.

Проектът FAIRway бе одобрен от Европейската комисия в края на миналия месец и ще се реализира с финансиране по Механизма за свързване на Европа в тясно сътрудничество между всички бенефициенти от България (ИАППД), Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния.

Формулярът за кандидатстване Агенцията подаде през февруари тази година, а през есента се очаква да бъдат подписани договорите за финансиране на проекта.

Заложените дейности са насочени към реализирането на проучвания за постигане на хармонизирано поддържане и рехабилитация на река Дунав и плавателните й притоци. Ще се проучат възможности за прилагане на иновативни подходи в поддържането на плавателния път, събиране на данни за критичните за корабоплаването участъци от реката, изготвяне на седмични прогнози за водните нива, снабдяване с необходимото оборудване за изпълнение на пилотни дейности за хироложки измервания и др.

От българска страна ИАППД е заложила доставки за проучвателен кораб, маркиращ кораб, 10 броя автоматични хидрометеорологични станции, които ще бъдат монтирани в 3-те най-критични места в общия българо-румънски участък на реката. Ще се обърне внимание на иновативното проучване и приложимостта на въздушния и наземния фото мониторинг. При получаване на доставките в проекта ще се осъществят пилотни дейности, тестове и обмен на експерти.

През септември в Брюксел ще се проведе среща между страните партньори и Изпълнителна агенция „Иновации и мрежи“ (INEA) на Европейската комисия по въпроси, свързани с конкретни параметри по договора за финансиране. Основната цел на INEA е да повиши ефективността на техническото и финансово управление на програмите, които управлява.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg