EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ускорява изграждането на „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ускорява изграждането на „Южен поток”

mail11:15 | 15.11.2010прегледи 712 коментарикоментари 0


Бъдещето на газопровода "Южен поток" бе основна тема на посещението на руския премиер Владимир Путин в България миналата събота, отбелязва московският в. "Росийская газета".
Изданията в Русия коментират подписаното в София споразумение за създаване на руско-българско акционерно дружество за изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток". Шефът на руския "Газпром" Алексей Милер заяви, че в момента няма никакви проблеми да се финансира този проект, посочва "Росийская газета".
При все това "София няма намерение да зацикля само на "Южен поток" и внимателно следи съдбата на друг европейски газопровод, "Набуко", допълва руският официоз.
"Южен поток" и "Северен поток" са двата газопровода, по които синьото гориво ще потече към Европа, като заобиколи територията на Украйна и Беларус. Плюс това "Газпром" ще може да задоволи нарастващото търсене на енергия в Европейския съюз.
"Северен поток" вече се строи, а за "Южен" оставаше само да се сключи споразумение с България, припомня "Комсомолская правда".
"Южен поток" получи подкрепа почти от всички участници в проекта - членки на ЕС. Както научи "Комерсант", до края на годината "Газпром" предстои да подпише споразумение за съвместно предприятие и с Австрия, пише вестникът.
България три години не искаше да приеме условията на "Газпром" и в крайна сметка съвместното предприятие с Българския енергиен холдинг ще оскъпи за Русия три-четири пъти транзита на газа през нейна територия, твърди "Комерсант".
Сключването на споразуменията с България и Австрия дава на Русия всички шансове да изгради "Южен поток" по-рано от построяването на "Набуко" и да привлече всички свободни потребители в Южна и Централна Европа, коментира руският специалист Максим Шеин, цитиран в материала.
Това обаче е само междинен финал, тъй като "Южен поток" все още не е получил разрешение за прокарване на тръбата по черноморския шелф, добавя експертът на "Комерсант".
България може да получи отстъпка в цената на газа и мнозинство в директорския борд на компанията оператор на местната отсечка от газопровода, прогнозира "Ведомости".
Българските чиновници почти една година заявяваха, че очакват от "Газпром" отстъпки в цената. Путин обаче отбеляза по време на визитата, че споразумението за "Южен поток" изобщо не е свързано с въпроса и България ще печели главно от нарасналите доходи от транзита, напомня всекидневникът.
Още е рано да се посочва победителят в този преговорен рунд, смята руски аналитик, говорил пред "Ведомости".
И двете страни проявиха лоялност, но засега става дума само за договорености. Предстоят трудни преговори за цената на транзита. Вероятно тъкмо затова Русия е решила да продължи преговорите с Румъния за технико-икономическа обосновка на
евентуална румънска отсечка от "Южен поток", пояснява Валерий Нестеров.
Шефът на "Газпром" Алексей Милер каза в събота, че Румъния вече няма да може да заеме мястото на България, но може да се присъедини на общо основание като един от участниците в проекта.
Подписаните документи все още не означават, че изграждането на "Южен поток" е получило зелена светлина, посочват експерти, цитирани от "Независимая газета".
"Ясен сигнал ще е вземането на решение за инвестиции, но все още е извънредно трудно да се предскажат перспективите за този етап", казва Михаил Крутихин от руското геоложко сп. "Проучване и добив".
Според него около проекта има и други неясноти: много от държавите участнички доскоро са били на ръба на фалита и търсенето на инвестиции не е лесен въпрос за тях, пише "Независимая газета".
"Русия подписа с България цяла колекция от споразумения по друг проект - петролопровода "Бургас-Александруполис", но това не придвижи строителството от най-началната му точка", припомня Крутихин.
Наистина, след преговорите в София български представители заявиха, че проектът "Бургас-Александруполис" трябва да се доработи допълнително, добавя "Независимая газета".
На съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов Владимир Путин "ловко прокара връзка между (. . .) нарастването на стокооборота след световната криза" и значението на новите съвместни мащабни проекти с България, изтъква "Время новостей".
Путин подчерта общоевропейското значение на газопровода "Южен поток" и спомена друг съвместен проект с България, изграждането на АЕЦ "Белене". Той също може да стане общоевропейски: възложителят - България, иска да привлече партньори и от други държави. Русия няма нищо против, посочва "Время новостей".
Руските вестници отделят голямо внимание на каракачанското кученце, подарено от премиера Борисов на руския му колега по време на визитата. Владимир Путин се сдоби с нов домашен питомец, а кучката му Кони - я с другарче, я с конкурент, коментира "Московский комсомолец".
Каракачанското куче "има спокоен характер, не е агресивно, но при най-малкия признак за опасност без колебание се хвърля в битка с врага", изрежда качества на породата сп. "Финанс".
Много издания обръщат внимание, че Путин не само взел на ръце малкото каракачанче, но го целунал няколко пъти по темето.

Междувременно водеща тема в румънската преса е темата, че Румъния не може да замести България в проекта "Южен поток", пишат днес румънските централни издания "Евениментул зилей" и "Ромъния либера", като цитират казаното от генералния директор на руската компания "Газпром" Алексей Милер в София след подписването на споразумение за създаване на смесено дружество за изграждането на тръбопровода на българска територия.
"Ромъния либера" посочва, че по този начин шефът на "Газпром" е успокоил опасенията на София, че Русия би могла да избере Румъния за транзита на "Южен поток" към Централна и Южна Европа, заради претенциите на българското правителство, ръководено от премиера Бойко Борисов, във връзка с редица
енергийни проекти.
Алексей Милер уточни пред журналисти в София, че с Румъния няма подписани споразумения и че "Газпром" е обсъждала възможността за включването на Румъния в проекта като консуматор, а не като транзитна страна.
"Ромъния либера" припомня, че Русия влезе в контакт с Румъния за "Южен поток" това лято, след като правителството, водено от Борисов, остави впечатлението, че не приема серия руски искания, свързани с този проект. През октомври "Газпром" обяви, че Румъния може да подпише през първото тримесечие на следващата година междуправителствено споразумение с Русия за сътрудничество по проекта "Южен поток", ако резултатите от проучването за приложимост бъдат положителни, припомня "Ромъния либера".
"Евениментул зилей" отбелязва, че казаното от Милер в София може да бъде потвърждение на спекулациите в руския печат, че "Газпром" е използвал преговорите с Букурещ, за да окаже натиск над българската страна да подпише споразумението с
руската компания.
Румънските вестници съобщават какво гласи споразумението, подписано в София в присъствието на премиерите на България и Русия, и посочват, че "Южен поток" ще бъде готов през 2015 г. "Ромъния либера" отбелязва, че този проект е конкурентен на европейския "Набуко".
Вестниците съобщават още, че българският премиер Бойко Борисов е подарил на Путин овчарско куче, а руският премиер е останал очарован от подаръка.
Румънските издания информират днес и за съвместните протести на румънските и българските полицаи пред посолствата на двете страни. Недоволни от орязванията на заплатите, от липсата на средства за консумативи, униформи, автомобили и заплащане на допълнителните часове, румънските полицаи протестираха пред посолството на България в Букурещ, а българските - пред посолството на Румъния в София, пише "Ромъния либера". Изданието информира, че този вид протести ще продължат от неделя до неделя, докато властите изпълнят исканията на полицаите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048