EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България се е справила с измамите с еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България се е справила с измамите с еврофондовете

mail10:24 | 04.11.2010прегледи 511 коментарикоментари 0


Министърът по управление на средства от Европейския съюз Томислав Дончев опроверга информация, че България ще получи предупреждение от Европейската комисия за евентуална загуба на средства за водния сектор, ако не се справи с изискванията за управлението му. В предаването „Преди всички” на БНР министърът заяви, че „подобно писмо или подобно съобщение няма и точно в този план не би могло да има, доколкото едва в момента започва планирането на следващия програмен период, като финансова рамка и като приоритети, т.нар. "дебат за бъдещето на кохезионната политика". Освен това такава заплаха точно по такъв повод никой не би си позволил да отправи към България. Наред с това, ще бъда абсолютно честен, водният сектор в България не е безпроблемна област”.

Подготвя се стратегия за водния сектор, в ход е и реализацията на проект със Световната банка за мастърпланове в сектора, посочи министър Дончев. От критично значение е какви темпове на усвояване на еврофондовете ще покаже България през 2011 г., добави Дончев.

„България в момента се е справила с първата детска болест – използването на средства от ЕС не по предназначение или простичко казано, измамите”, коментира Дончев. Той допълни, че „все още ще трябва да се справяме с имиджови проблеми, но това ще отнеме години. Основното предизвикателство в момента е с каква скорост се случват нещата, особено по Кохезионния фонд, което означава ОП "Транспорт" и част от ОП "Околна среда" – точно водният сектор”.

Диалогът с общините е чудесен и още в рамките на тази година ще започне масирано обучение на общински служители за справяне с проблемите, свързани с усвояването на евросредствата, увери министър Томислав Дончев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg