EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България с най-много нарушения за еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с най-много нарушения за еврофондовете

mail10:20 | 15.07.2010прегледи 666 коментарикоментари 0


Нередностите и възможните измами при усвояването на фондове от ЕС за земеделския сектор и на помощите за присъединяване на страните от Източна Европа нарастват, сочат два публикувани доклада, цитирани от Франс прес.
Според годишен доклад на Европейската комисия средствата от предприсъединителните фондове, усвоени по съмнителни проекти, са се увеличили от 13 милиона евро през 2008 на 57 милиона евро през 2009 г. Средствата от земеделски фондове и усвоени по съмнителен начин са се увеличили 4 милиона евро през 2008 г. на 13,3 милиона евро през 2009 г.
Нарастват и сумите по съмнителни проекти за усвояване на  помощи за бедни региони -  усвоените по такива проекти 57 милиона евро през 2008 са се увеличили на 109 милиона евро през 2009 г.
"Това често пъти е признак, че прилаганите методи за контрол и системите за борба с измамите работят по-ефикасно", се казва в изявление на Европейската комисия.
Голяма част от нередностите касае предприсъединителните помощи за България, посочва Франс прес. В края на 2009 г. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е проверявала 68 случая в България от общо 354 в Европа, сочи годишният доклад на ОЛАФ, който също бе публикуван днес.
Значителни измами с европейски фондове са били установени в България, което в края на юни е довело до присъди до 12 години затвор за измама, организирана от бизнесмен в сферата на месопреработването.
На второ място е Белгия с 48 проверявани случая, поради наличието на голям брой европейски институции в страната.
Дейностите на ОЛАФ са довели например до осъждането през ноември 2009 г. на бившия британски евродепутат Том Уайз на две години затвор, защото превел в личната си сметка 40 000 евро, които официално били декларирани като заплата на парламентарния му сътрудник.
ОЛАФ е разкрила значителни нередности и в счетоводството на създадения през 2005 г. Европейски полицейски колеж, който е базиран във Великобритания и който събира висши полицейски служители от цяла Европа с цел да се насърчава трансграничното сътрудничество между полицаи.
Според близък до случая източник, ставало дума за малки суми, но обзавеждането на жилищата на персонала се финансирало от тази агенция, не се искани оправдателни документи за разходи по време на командировки, а служебните коли се ползвали за лични цели.
Оттогава отговорните за нарушенията са подали оставки, а вътрешните процедури на агенцията са били променени.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161