EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България с по- скъпи ваканционни имоти от тези в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с по- скъпи ваканционни имоти от тези в Германия

mail19:07 | 08.10.2009прегледи 1175 коментарикоментари 0


Минималните цени на ваканционните жилища в нашите планински курорти се оказват доста по-високи от тези в германската провинция Бавария, става ясно от направена проверка на в. Монитор.
В курортното градче Валдмюнхен, разположено на 5 километра от границата с Чехия и на 212 км от мегаполиса Мюнхен, се продават десетина доста по-евтини имота. Там на един хвърлей място от бившата „желязна завеса" и 2 часа път с кола от столицата на немската провинция Бавария местна фирма продава обзаведени боксониери с площ 22 квадрата с тераса за по 10 900 евро, показва справка в сайта immobiliya.de. В цената е включена и посредническата комисионна.
У нас на същото разстояние от столицата, в курорта Пампорово, най-евтино - за 19 485 евро, може да се купи жилище от 22 квадрата на шести последен етаж, сочи статистиката на сайта за недвижими имоти imoti.net.
Апартаментът с най-ниска цена в ски център у нас се оферира в Банско, където за двустайното жилище от 50 квадрата се искат 35 000 лв. В Боровец минималната оферта от 28 900 евро в сегмента е за имот от 59 квадрата на най-долен етаж. За доста по-малко пари - 16 900 евро, в немското градче може да се купи неголям тристаен с площ от 66 квадрата.
Цените на ваканционните жилища достигат до 180 00 евро.
Излиза че в България, където търсенето на ваканционни имоти вече доста време е на точката на замръзването, не може да се намери никакво жилище в ски курорт на по-ниска цена от 17 500 евро. В Германия, и то в Бавария, където посредническите фирми не могат да се оплачат от подобна конюнктура, има поне 3 района с по-ниски оферти.
Апартаментите в немското курортно селище Валдмюнхен не са в огромни и шумни комплекси, а в малки 3-етажни кооперации. Най-високата оферта за едностаен в градчето е от 12 900 евро за имот 28 квадрата, на същата цена се оферира и малък двустаен от 36 кв. м. Според обявата жилищата са ремонтирани, като обновяването се прави винаги през ноември, преди началото на ски сезона.
Валдмюнхен не е някое запустяло селище. Близо до него има ски писти, велосипедни алеи и екопътеки. Излишно е да напомняме, че до въпросното градче се стига по нормални европейски пътища. В курорта улиците са без дупки и по тях не шетат бетоновози, багери и всевъзможни други строителни машини. Селището се намира на 160 км от столицата на Чехия - Прага.
В друго малко градче Хилщед, пак в Северна Бавария, може да се купи също по-евтин ваканционен имот, отколкото у нас. За 15 000 евро се продава боксониера от 25 квадрата в двуетажна къща. Най на сметка излиза инвестицията в двуетажна вила от 170 квадрата в Нордхалбен, която може да се купи за 13 900 евро, което излиза под 82 евро за квадрат. Градчето се намира на 186 км на север от Мюнхен.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg