EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България с нисък риск за публичните финанси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с нисък риск за публичните финанси

mail11:46 | 03.11.2009прегледи 653 коментарикоментари 0


България е сред държавите-членки на ЕС с най-нисък риск за устойчивостта на публичните си финанси в дългосрочен план, се отбелязва в проект на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), които финансовите министри от ЕС предстои да обсъдят в Брюксел на 10 ноември т.г.
Страната ни за пръв път ще бъде оценена в доклада, който я нарежда по дългосрочна степен на риск сред страни като Дания, Естония, Финландия и Швеция. В проекта на заключения на ЕКОФИН се посочва, че въпреки кризата структурните фискални позиции на тези държави са по-стабилни от тези на повечето други държави-членки на ЕС. Документът констатира още, че растежът на разходите, свързани със застаряването на населението, се очаква да бъде на равнища, доста под средните за Съюза през следващите десетилетия.
Очаква се финансовите министри от ЕС да обсъдят и предложения за директива за изменение на директивите на ЕС относно структурата и ставките на акцизите, прилагани към промишлено обработения тютюн. България изразява подкрепата си за въвеждане на минимален общ акциз в размер на 64 евро независимо от средно претеглената продажна цена, в сила от 1 януари 2011 г. и повишаване на общия акциз от 64 на 90 евро за 1000 къса в сила от 1 януари 2014 г.
При това ще се запази преходният период до 1 януари 2018 г. за България и още седем държави-членки на ЕС. 
В дневния ред на ЕКОФИН са още Програмата за действие за намаляване на административната тежест в ЕС и напредъкът, постигнат в сферата на по-доброто регулиране. В областта на данъчната политика ще се разглежда проект на директива на Съвета относно административното сътрудничество в областта на данъчното облагане. България подкрепя още включения в дневния ред на ЕКОФИН проект на указания на Съвета относно намирането на подходящо решение по въпросите, свързани с третирането на пощенски услуги от гледна точка на ДДС.
В рамките на заседанието на СЕВ от Комисията за защита на конкуренцията бяха представени и насоки за оценка на съответствието на нормативни и общи административни актове с правилата на конкуренцията. Документът е предназначен да подпомогне държавните органи, включително органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление, при подготовката на проекти на актове. Той определя критерии, чрез които без задълбочени познания в областта на конкуренцията може лесно да се прецени дали предлаганите разпоредби биха могли да ограничат конкуренцията. Наръчникът дава и насоки как да се постигнат набелязаните цели на съответната политика по начин, съвместим с принципите на свободната конкуренция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg