EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България с най-много канцерогенни частици във въздуха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с най-много канцерогенни частици във въздуха

mail08:30 | 01.04.2010прегледи 1494 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

България е страната в EU с най-големи емисии на канцерогенните фини прахови частици. Това сочат данни за състоянието на въздуха в Европа на Европейската агенция по околна среда от началото на 2008 г.
Италия и Гърция имат почти същите равнища на замърсяване с фини прахови частици като България.
По-замърсени от страната ни са само страни извън EU като Украйна, Узбекистан, Киргизстан, Азербайджан и Русия.
Средногодишно концентрациите на фини прахови частици в България са 60-80 микрограма на куб. м. В най-запрашения град в света – Кайро, годишните концентрации на вредните елементи са 169 микрограма на куб. м.  
Всеки българин издишва на година над 55 микрограма от канцерогенните фини прахови частици. По данни на Евростат за показателя на устойчиво развитие, българското население е в най-висока степен изложено на здравен риск от наднормени концентрации на прахови частици в атмосферния въздух, в сравнение с другите страни – членки в EU. На следващо място по замърсяване в ЕС с такъв прах е Румъния с 52 микрограма.
Средното количество за EU е 30 микрограма на човек на година. Вдишването на фини прахови частици води до проблеми с дихателните пътища, астми при малки деца и дори белодробен рак. Замърсяването е характерно за зимните месеци, когато прахът се задържа близо до земната повърхност.
За периода 1981 г. до 1985 г. заболяванията на дихателните пътища сред столичното население са се увеличавали 5 пъти, а на кръвоносната система и кожата – 8 пъти. Причините са установени – серен двуокис, сероводород, азотни окиси, фенол и др. Все пак през 1989 г. общото замърсяване на въздуха в София е намалено с 19 %  спрямо 1980 г.   


Тагове: въздух, частици
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg