EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България отказа F16, преговори с Швеция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България отказа F16, преговори с Швеция

mail06:50 | 26.06.2017прегледи 2108 коментарикоментари 0


България започва преговори с Швеция за закупуването на изтребители за армията, съобщи премиерът Борисов след срещата с шведския си колега Щефан Льовен в Брюксел. "Грипените" и шведстките самолети са предопределени, посочи Борисов пред журналисти в белгийската столица. Той припомни, че президентът Румен Радев и неговия съветник, тогава служебен министър на отбраната, класираха шведските машини на първо място, италианските "Юрофайтър" - на второ, а F-16 и останалите са декласирани.

В рамките на Европейския съвет Борисов се срещна с шведския си колега Стефан Льовен. Казах на шведския премиер, че сядаме и първо говорим за индустриално сътрудничество. Второ - за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от други неща. Вземем ли решение, вървим на преговори първо с вас, после с "Юрофайтър". Пазарлъкът ще е много тежък и дълъг процес, поясни Борисов. Докато аз съм премиер. После могат да поискат и десет милиарда да дадат за въоръжение, добави той.
     Премиерът уточни, че виждането е да се плаща много по-нататък, на части и срещу условия, които да ни дадат възможност за нови работни места в България и в българския военно-промишлен комплекс да има заетост и печалба. По неговите думи нашата страна сега ще даде стотици милиони за въоръжение, което навремето е произвеждала сама.
     Ще се дава само за това, което се произвежда в България или паралелно с това води до инвестиции в сферите - Терем, корабостроителница, Авионамс или друг завод. Така ще се водят преговорите, това са огромни пари. Няма сфера, в която да не искат не какви да е, а огромни пари - за заплати, пенсии, пътища, дупки. Само за магистрала "Хемус" ни трябват близо 100 милиона да възстановим мостовете, за да не паднат, поясни Борисов.

България е отказала изтребителите F16, защото офертата не отговаряла на условията за плащане. Това обясни в кулоарите на НС вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. По думите му предложението е било за плащане на суми, "на които няма как да отговорим", защото предвижда първата част от плащането да започне още през първите две години. Основното изискване на нашата страна обаче е за разсрочване.
   Разчетът е да бъде увеличен срокът от първоначално предвидените пет години на минимум осем или девет години. Възможно е в хода на преговорите да се стигне и до повече от 10 години, разясни Каракачанов. Той допусна през втората или третата година след началото на плащанията изтребителите да бъдат доставени у нас.
   Вчера министърът е внесъл в МС доклад за решение, което, по думите му, е съобразено с решението на комисията, определена от служебното правителство. Тогава е извършено и самото класиране на офертите за изтребителите и съответно е отпаднал вариантът за F16.
   Остават другите две и съм направил предложение освен проекта за нов изтребител и проекта за патрулните кораби да се включи и проектът за сухопътната бойна машина, съобщи вицепремиерът.
   Преговорите започват, след одобрението на НС и след като то даде мандат на министъра на отбраната.
   Разсрочили сме тези плащания /за изтребителите/, за да може да бъде включен и проектът за бронираната машина и със средствата, предвидени от предишното НС, да започнем едновременно и трите проекта, подчерта Каракачанов.
   Предвиденото разсрочване за бронираната машина е 10 години, така парите на данъкоплатеца ще са разделени на по-малки суми за по-дълъг период.
   Военният министър е убеден, че основно българският военнопромишлен комплекс и фирми трябва да участват в преворъжаването на БА. Става въпрос за поддръжка и ремонт, след като бъдат закупени изтребителите, разясни той.
   За кораба и бронираната машина българският военнопромишлен комплекс и фирми могат да имат много по-голямо участие в строителството, а защо не и в част от въоръжението им, допълни Каракачанов.
   Вицепремиерът съобщи, че за корабите има постъпили осем оферти, сред които две на немски фирми, френска, италианска, една българска, една холандска.

БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg