EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България: От 100 опаковки цигари - само 8 фалшиви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България: От 100 опаковки цигари - само 8 фалшиви

mail06:40 | 06.06.2016прегледи 1713 коментарикоментари 0


Ще положим максимални усилия да продължим в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари. Благодарение на обединените усилия на бизнеса и правоприлагащите органи през последното тримесечие на миналата година са постигнати най-ниските равнища на потребление на нелегални цигари у нас за последните 9 години. Това отбеляза премиерът Борисов на среща с представители на петте компании от инициативата „Инициативата срещу незаконната търговия с цигари - „Бритиш-американ табако трейдинг" ЕООД, „Булгартабак холдинг" АД, „Джапан Табако Интернешенъл България ЕООД", „Импириъл Табако България"„Филип Морис България". На срещата бяха и правоприлагащите органи, ангажирани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия - МВР, Агенция „Митници", Прокуратура.

Компаниите представиха резултатите от проучване, направено през последното тримесечие на миналата година. Проучването се прави от 2007 година в 14-те от най-големите градове в страната, в които живее близо 50% от населението на България. То се осъществява като се събират празни опаковки цигари от улиците, но без да обхваща селските райони, домовете на хората и останалите частни пространства. Това е практика, която се прави и във всички останали страни от ЕС.
Според Алина Викован, главен мениджър на „Филип Морис България“, постигнатите ниски равнища на употребата на незаконни цигари свидетелства за ангажимента на българските власти към борбата с незаконната търговия на тютюневи изделия. Тя уточни, че нивото на потребление на незаконни цигари през последното тримесечие на 2015 година на база на резултатите от проучването чрез събиране на празни опаковки е 8,3% средно за страната, което е рекордно постижение.
„Обръщам такова внимание на това събитие, защото тази статистика е възможно най-реална от всички. Другите по един или друг начин могат да бъдат манипулирани и със закръглени данни. Докато тук - отиват обръщат кофата за боклук и от 100 опаковки само 8 са фалшиви.Тук заинтересованите компании безпощадно казват колко и как“, коментира премиерът. „Благодаря на прокуратурата, защото преди година се събрахме заедно с всички служби и решихме във всяка сряда да събираме всички, които имат отношение по въпроса и всяка сряда в 9.00 часа започваме с колко са приходите през седмицата в бюджета, след това данъчните и се отчитат проведените операции и планираните за следващата седмица“, отбеляза той. По думите му, страната ни работи прекрасно и с Европол. „Съумяваме да влезем във връзка с всички колеги и не само за цигарите, а алкохола, наркотиците, фалшиви евро и фалшиви кредитни карти. „Ще положим максимални усилия да продължим в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари“, увери Борисов. „Доволен съм, но резултатите показват какво още имаме да прави“, каза още той.
Според финансовият министър Владислав Горанов данните от проучването показват, че действията на правителството за противодействие на незаконната търговия с цигари не са само „политически лозунги“, а дават реални резултати.
„Благодаря на премиера, защото с неговите усилия успяхме до достигнем до такова ниво на координация на институциите, за да може само за 12 месеца да отчетем намаление в пъти“, каза още Горанов.

Директорите на областните и регионалните полицейски управления, с високо потребление на незаконни цигари имат 1 месец, за да подобрят работата си. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на работна среща между тютюневите компании и органите на реда, ангажирани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия.

„От графиката аз виждам кои директори можеш да смениш“, обърна се премиерът към главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“ след представянето на проучването за нивата на употребата на незаконни цигари в различните региони на страната за последното четиримесичие на 2015 година. „И виждам точно тези дирекции, за които съм ти направил забележка, тук са с червено на моето листче. А още повече им казах, че ще ги сменим. Като погледнеш, ето ги тези директори са готови“, заяви Борисов.

„Това означава, че те нямат присъствие на пазара или недостатъчно, колкото другите им колеги. Дай им един месец срок да видиш как ще се справят, защото това означава там повече и фалшив алкохол и захарни изделия и меса – фалшиви или контрабандно внесени“, допълни той. От проучването стана ясно, че в областите Хасково, Пазарджик, Сливен, Пловдив, както и в някои региони като Свиленград например нивата на потребление на незаконни цигари са значително по-големи от тези в останалите и средните за страната.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972