EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България надежден партньор на Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България надежден партньор на Китай

mail14:30 | 11.06.2010прегледи 801 коментарикоментари 0


Българското правителство ще продължава да поставя сериозен акцент върху развитието на икономическите отношения между България и Китай. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов в рамките на бизнес форум  "Китай /провинция Гуандун/ - България", открит днес в столичния хотел "Шератон".
Като член на Европейския съюз /ЕС/ България ще бъде коректен, надежден и предсказуем партньор, отбеляза заместник-министърът. Ще подкрепяме и насърчаваме всички инициативи, които са в интерес на доброто сътрудничество между двете страни, добави той. По думите му потенциалът на България като част от огромния пазар на ЕС, както и високите темпове на развитие на икономиката на Китай, създават предпоставка за активизиране на двустранното сътрудничество.
Заинтересовани сме от засилване на търговското и инвестиционното сътрудничество между двете страни и в частност между България и провинция Гуандун, каза Иво Маринов. Той отбеляза, че България е в групата на страните с най-високи темпове на развитие в ЕС, като заема трето място по темп на икономически растеж през 2008 г. Страната ни е и първата най-добра дестинация за инвестиции в Югоизточна Европа, корпоративният данък е 10 процента, а в над 140 от общо 264 общини ставката е нулева, припомни заместник-министърът.
През първото тримесечие на 2010 г. стокообменът между двете страни нараства с 11 на сто спрямо същия период на 2009 г. и достига 220 млн. долара, каза Иво Маринов, цитирайки статистически данни. Според тях през 2008 г. стокообменът надхвърля 1 млрд. щатски долара, а през 2009 г. бележи спад до 794 млн. щатски долара, в резултат от световната финансовата и икономическа криза.
Преките чуждестранни инвестиции от Китай в България за периода 1996-2009 г. възлизат на символичните 11 млн. евро, каза заместник-министърът, цитирайки данни на БНБ. Убедени сме, че съществуват много възможности за осъществяване на съвместни проекти и инвестиции в областта на електрониката и електротехниката, информационните технологии, текстилната промишленост, автомобилостроенето, инфраструктурното строителство, хранителната промишленост, селското стопанство, енергетиката и туризма, каза Маринов.
Провинция Гуандун е икономически силно развита с принос от 11,6 на сто от БВП на Китай, каза посланикът на Китай Джан Вансюе. По думите му провинция Гуандун осъществява 27 на сто от външната търговия на страната и е един от най-привлекателните райони за чуждестранни инвестиции.
Търговията между провинция Гуандун и България през 2009 г. се равнява на 158 млн. долара и представлява 21,4 на сто от общия оборот между двете страни, посочи дипломатът. Той изрази надежда днешния форум да допринесе за развитието на
икономическите и търговски връзки.
България е добра врата за Китай към европейското икономическо пространство, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ Цветан Симеонов. По думите му Китай вече не се свързва само с евтина и достъпна стока, а с високотехнологично производство, което трябва да се насърчава при двустранното сътрудничество.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg