EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България на съд за отпадъците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България на съд за отпадъците

mail16:10 | 26.04.2012прегледи 559 коментарикоментари 0


ЕК съобщи днес, че подава иск срещу България, Унгария, Полша и Словакия в Съда на ЕС, тъй като тези държави не са спазили срока декември 2010 г. за прилагане на Рамковата директива за отпадъците в национално законодателство. По препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник Европейската комисия иска от Съда да наложи финансови санкции на посочените държави. Комисията иска санкции от 15 220 евро на ден за България, 27 316 евро дневно за Унгария, 67 314 евро на ден за Полша и 17 136 евро на ден за Словакия.
Ако четирите държави не изпълнят задължението си да приложат законодателството на ЕС в национално законодателство в рамките на поставения срок, комисията може да поиска от Съда да наложи финансови санкции още при първото сезиране, без да е необходимо второ решение, се посочва в съобщението. При определяне на размера на санкциите се вземат предвид тежестта и продължителността на нарушенията. Те се състоят от дневни санкционни плащания, които се изплащат от датата на решението, ако то продължава, до деня, в който прилагането на законодателството бъде завършено.
На 27 януари 2011 г. Комисията изпрати официални уведомителни писма на посочените държави. Мотивирани становища са изпратени на България на 16 юни 2011 година, отбелязва ЕК. По същата процедура на Белгия се изпраща допълнително мотивирано становище, тъй като страната не е уведомила Комисията за прилагането на посочената директива. Ако Белгия не приеме необходимото законодателство и не уведоми Комисията в срок от два месеца, ЕК може да отнесе и този случай до Съда на ЕС и да поиска финансови санкции.
Количеството на отпадъците в ЕС нараства непрекъснато, като всяка година се генерират три милиарда тона и по този начин се оказва вредно въздействие върху здравето на хората, като се създават сериозни проблеми за околната среда, се посочва в  съобщението на ЕК. Целта на Рамковата директива е да се отдели икономическият растеж от генерирането на отпадъци; с нея е създадена правна рамка и са поставени съответните цели за обработката на отпадъците в ЕС. С директивата се въвеждат
принципи за управление на отпадъците, като например принципът "замърсителят плаща", и се установява обвързваща йерархия за това управление. Държавите в ЕС трябва да дадат приоритет на предотвратяването, следвано от повторната употреба,  рециклирането и другите форми на оползотворяване, а обезвреждането се избира само в краен случай, допълва Комисията.
През януари 2011 г. комисията откри процедури за нарушение срещу 23 държави поради непривеждане на националните им законодателства в съответствие с рамковата директива за отпадъците. /БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg