EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България канена на експо "Китай-Евразия"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България канена на експо "Китай-Евразия"

mail14:20 | 07.07.2011прегледи 619 коментарикоментари 0


Най-големият автономен район на Китай – Синдзян-Уйгурският, покани България да участва в първото изложение „Китай-Евразия", което ще се състои 1 до 5 септември 2011 г., съобщи МИЕТ. Това стана ясно от срещата на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов с вицегубернатора на китайската провинция Ху Вей. От българска страна в разговорите участваха също изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов и представители на „Национална компания индустриални зони" и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Организаторите на изложението в Синдзян разясниха, че форумът е национална инициатива и цели да стимулира външнотърговските контакти, но ще разшири сътрудничеството в културата и туризма. Очаква се да присъстват около 5 000 чуждестранни участници. По време на събитието ще бъдат организирани безплатни форуми и срещи с китайски производители в 10 тематични области, а България ще може да се включи при преференциални условия и с безплатни щандове за фирми. Досега визитите си са потвърдили над 170 министри, а големи държави и водещи компании ще открият близо 3000 щанда.
Зам.-министър Маринов очерта пред гостите макроикономическите характеристики на България, които я правят една от най-добрите дестинации за чуждестранни инвестиции в ЕС, и то при най-ниска данъчна тежест сред останалите страни членки. Той подчерта, че съществува директна авиовръзка от столицата на Синдзян – Урумчи, до Истанбул, което би улеснило по-активното развитие на търговско-икономическите ни отношения и двустранния туризъм.
Китай е най-големият търговски партньор на страната ни в Азия, а ЕС е най-големият търговски партньор на Китай. Това логично стимулира нашето желание България да стане мост за износа към общността на китайски стоки, услуги, туристически обмен и инвестиции, включително и за създаването на смесени предприятия, заяви зам.-министър Маринов. МИЕТ вече подписа меморандуми за сътрудничество с китайските провинции Джъдзян и Дзянсу. Акцент в двустранния бизнес диалог е подготовката за изграждане на индустриална зона Божурище край София, която да бъде приоритетно ориентирана към китайски предприятия.
В новия закон за насърчаване на инвестициите, който в момента разработваме, се обсъждат мерки за привличане на инвестиции конкретно от Китай, заяви Борислав Стефанов.
Китайските инвестиции в България са общо 17,5 млн. евро за периода 1996-2010 г. по неокончателни данни на БНБ. Предпочитани области са телекомуникациите, производството на телевизионна техника, автомобилостроенето, соларните инсталации. Двустранният стокообмен през 2010 г. е на стойност $905,8 млн. Българският износ за азиатската страна е за $252,3 млн. и включва основно рафинирана мед и медни сплави. Вносът от Китай у нас е за $653,5 млн. - предимно от апарати, машини, части за превозни средства, мебели, електроуреди. Синдзян-Уйгурският автономен район заема 1/6 от територията на Китай и е важен кръстопът между Европа и Азия, през който е минавал прочутият Път на коприната. За 2010 г. БВП на областта е на стойност 60 млрд. евро при 22 млн. население. Провинцията е богата на ресурси – метан, петрол, природен газ, въглища. Близо половината от национален пазар на памук се реализира тук. Провинцията се посещава от 1 млн. чуждестранни туристи годишно.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg