EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България иска евродиректива за двойния стандарт при храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България иска евродиректива за двойния стандарт при храните

mail09:01 | 25.10.2017прегледи 9375 коментарикоментари 0


Създаване на ново европейско законодателство, което да забрани порочната практика на двойните стандарти при храните. Такова предложение е отправено към Европейския парламент от името на българския омбудсман. То е подкрепено от още 9 страни от Източна Европа, съобщи в студиото на „Европа сутрин“ зам.-омбудсманът на републиката Диана Ковачева. Предлага се още контролът върху качеството на храните да се извършва от общ европейски орган.

 Диана Ковачева, зам.-омбудсман на Републиката:

„Конкретна директива, която на практика да забрани предлагането на храни от една и съща марка с различно качество в различните държави в рамките но общия европейски пазар. Защото това е абсолютно недопустимо в правилата за недискриминация и равно третиране на гражданите в ЕС. Ясно е, че когато става въпрос за толкова големи и мощни компании, националните органи за контрол върху качеството на храните не могат да се справят сами. Именно затова според нас контролът трябва да бъде изведен на европейско ниво и да бъде централизиран, така че отпорът да бъде равен. Тоест говорим за още някаква агенция ли? Това тепърва нека да бъде обсъждано. Да, има агенция, която може да се ангажира. Това не означава, че националните органи ще бездействат. но конкретните санкции ще бъдат налагани на европейско ниво.“

България вече заяви воля да се бори срещу двойния стандарт при храните от една и съща марка, предлагани от големите мултинационални компании, но с различно качество в различните европейски държави. Проблемът е, че голяма част от тези продукти се консумират от деца.

Диана Ковачева, зам.-омбудсман на Републиката:

„Оказва се, че в държавите от Източна Европа, по-бедните, новоприсъединилите се държави в ЕС, големите компании си позволяват под една и съща марка да предлагат храни с различни съставки. Те не са задължително вредни, но във всички случаи са с по-ниско качество. Например в детски шоколадов десерт има 3% по-малко шоколад, по-малко мляко, а цената му е по-висока. В детски сок се предлага 90% концентрат, 10% пълп, докато в Западна Европа той е от 100% сок. Знаете проблемът със затлъстяването при децата е огромен, ами ето това вероятно е една от причините – по-ниското качество на храните, с които те се хранят.“

Институцията на омбудсмана ще предложи темата за борбата с двойния стандарт при храните да стане приоритетна и по време на българското европредседателство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg