EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

България има срок до 4-и юли за "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България има срок до 4-и юли за "Южен поток"

mail06:35 | 16.06.2014прегледи 2217 коментарикоментари 0


Нямаме никакви намерения да правим отстъпление от европейското законодателство. България отстоява позицията си на коректен партньор и член на ЕС. Това е казал заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов в София на среща с европейски експерти, цитиран от МИЕ. Обсъдени са законодателните промени по морската част на проекта "Южен поток", както и подготвяните правни аргументи от българска страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток".

Заместник-министър Айолов е бил категоричен, че "Южен поток не е български, а стратегически европейски проект" и добавил, че разчита на обективната и експертна оценка на Европейската комисия. Според него политизирането на българската енергетика е опасно и единствено ще навреди на сектора и националните интереси. Относно внесените законодателни промени за морската част на проекта "Южен поток", заместник-министър Айолов е заявил, че те касаят пропуск в българското законодателство. По негови думи към момента народните представители от опозицията не са направили никакви конструктивни предложения относно внесените промени. Те ще имат тази възможност между първото и второто четене на закона в НС.

"Ние сме тук, за да продължим диалога с българското правителство. Нашето мнение е, че "Южен поток" трябва да бъде изпълнен по законите на европейското законодателство, спазвайки законите за конкуренцията и прозрачността при изпълнението на този проект", са думите на Inge Bernaerts от Главна дирекция "Eнергетика" към Европейската комисия.

Срокът, който е даден на България за отговор, е 30 дни - до 4-ти юли т.г. Информацията, която страната ни трябва да предостави на ЕК, в момента се подготвя и обобщава.

Междувременно, Европейската комисия призова днес страните членки да проявят твърдост и единство спрямо Русия след спирането на строежа на газопровода "Южен поток", за да принудят Газпром да спазва европейското право, предаде Франс прес. "Не Комисията е заплашена. Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, обръщайки се към министрите на енергетиката на 28-те, събрали се в Люксембург.
"Руснаците отлично са запознати с европейските правила. Те обаче не ги приемат", подчерта Йотингер. "Ние не бива винаги да се огъваме пред руснаците, за да им доставяме удоволствие", предупреди Йотингер. Еврокомисарят призова най-вече италианските власти да не позволяват Русия да им диктува тяхната политика. Газпром изпълнява проекта "Южен поток" за диверсифициране на доставките на природен газ в Европа и намаляване на зависимостта от страни, през които преминава синьото гориво. Компанията South Stream Transport B.V. е смесено предприятие, създадено за планирането, строителството и експлоатацията на морския газопровод, който трябва да премине през акваторията на Черно море. Делът на Газпром в смесеното дружество е 50%, италианската Eni държи 20%, френската EDF и германската Wintershall имат по 15%. Предвиждаше се морският участък на "Южен поток" да мине по дъното на Черно море от компресорната станция "Русская" на руското крайбрежие до българското крайбрежие. Общата дължина на черноморския участък бе планирана да бъде над 900 километра при максимална дълбочина над 2 километра с проекта мощност 63 милиарда кубични метра, а началото на доставките - в края на 2015 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg