EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има и втори тежък договор за „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има и втори тежък договор за „Южен поток”

mail09:05 | 13.06.2014прегледи 2311 коментарикоментари 0


Днес в парламента премиерът Орешарски разясни какво става около проекта "Южен поток". От Реформатгорския блок са категорични, че в дните след евроизборите е подписан договор за строеж на газопровода и имат документи, които доказват това.

Мартин Димитров коментира в "Преди всички": "Южен поток" е огромен и мащабен проект, по който има две започнали наказателни прпоцедури на ЕК срещу България, които касаят спирането на еврофондовете и налагането на огромни глоби. И ако в такава ситуация е подписан договор за строителство, това е буквално срещу националния интерес на България и граничи с национално предателство. Мартин Димитров смята, че отговорът трябва да бъде даден от премиера и от министъра на икономиката. Отговорността е тяхна. Като става въпрос за толкова голям проект, са солидарно отговорни. При подписан договор отговорността е тяхна.

Има и втори договор, съобщи Димитров, който е за заем от руснаците, с тежки лихви, при положение че проектът е забранен. Ако някой е подписал втори такъв договор, при положение че премиерът на България говори, че договорът е замразен и има две стартирали наказателни порпцедури, това означава, че има държава в държавата.

В неделя Пламен Орешарски изненадващо обяви, че България спира проекта, докато не се постигне разбирателство с Брюксел. Ден по-късно Драгомир Стойнев заяви, че газопроводът е по-скоро необратим процес.

Вчера председателят на парламента Михаил Миков обясни, че "Южен поток" не е спрян, а от Реформаторския блок казаха, че дни след евроизборите България е подписала договор с "Газпром" за строежа му.

По повод предвиденото за днес изслушване вицепремиерът Даниела Бобева заяви пред БНР:

Най-накрая ще стане за всички ясно, защото всеки се упражнява на темата "Южен поток". Хайде стига толкова! Премиерът ще разкаже всичко.

Ето какво обясни премиерът по-късно в пленарна зала:

„На база на уведомително писмо на Европейската комисия, което призовава българските власти да се прекратят всички процедури, съм издал разпореждания на всички участници, без решение на Министерски съвет – Министерски съвет не е страна по практическите действия на изграждането, а страна е Българският енергиен холдинг. Министърът на икономиката и енергетиката от юридическа гледна точка е издал разпорежданията. Договор за изпълнение има, той е договор между търговски участници и аз не бих могъл да оповестя каквото и да е от неговото съдържание без съгласие и на двете страни. в изпълнението на този договор са необходими допълнителни процедури, които на този етап са спрени.
В момента сме в юридическа процедура и тя започва с уведомително писмо. Българската страна не може да не се съобрази с техните изисквания за информация, както и с призива да се прекрати до изясняване".
Във връзка със срещата на премиера с американски сенатори, Орешарски обясни: „По време на срещата бяха разисквани много широк кръг въпроси. Една от темите бе за енергийната сигурност на региона. Беше естествено на брифинга след срещата да спомена как е протекла срещата и какви въпроси са обсъдени”.

Представители на Европейската комисия пристигат у нас, за да обсъдят с правителството забележките относно предложените от депутати от БСП промени в Закона за енергетиката. Според Еврокомисията с измененията "Южен поток" излиза извън обхвата на европейското законодателство. То изисква операторът на тръбата да предостави достъп и на трети лица до нея.

В началото на месеца Брюксел стартира наказателна процедура срещу България заради нарушение на правилата на вътрешния пазар с избора на изпълнител на газопровода.

И позицията на Газпром. Реализацията на „Южен поток" на територията на България се провежда в съответствие с междуправителствените споразумения между двете страни, обявиха от ръководството на „Газпром", цитирани от Нова телевизия.

„Русия не е уведомена писмено от българска страна за замразяването на проекта - нито на междуправителствено, нито на корпоративно равнище", заяви председателят на управителния съвет на енергийната компания Алексей Милер. Той отбеляза, че руската компания води конструктивен диалог с Евросъюза за проекта.

Милер посочи също, че дейностите по реализацията на газопровода се изпълняват по график.

Шефът на газовия монополист коментира и развитието на газовия спор с Украйна, който Киев и Москва решават с участието на Брюксел. По думите му „Газпром" ще увеличи доставките през тръбопровода „Северен поток", за да намали опасността от дефицит на природен газ за Европа в случай, че се стигне до прекъсване на подаването за Украйна.

Милер добави, че руските власти нямат намерение да удължават повече крайния срок (16 юни) за споразумение с украинското правителство за цените и изплащането на дълга и подчерта, че Еврокомисията споделя позицията на Русия, че задълженията трябва да бъдат погасени.
 

/обновена/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg