EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

България има въглища за още 60 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България има въглища за още 60 години

mail18:20 | 20.05.2019прегледи 761 коментарикоментари 0


Над 1 млрд. лева са вложени през последните 12 години от държавната "ТЕЦ Марица-изток 2" в сероочистващи устройства, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на осмата енергийна конференция, посветена на перспективите пред развитието на сектора в региона на Югоизточна Европа. По същия начин се процедира и за другите две централи от Маришкия басейн, както и останалите въглищни централи. "Всички ние се стремим да спазваме изискванията на ЕС и смея да твърдя, че го правим успешно на този етап", добави министър Петкова.
 Спасяването и устойчивостта на големите горивни инсталации за България е изключително важно, подчерта  тя, като изтъкна, че страната ни ще следва прехода към декарбонизирана икономика. Този преход обаче трябва да бъде плавен и съобразен със спецификите на всяка една държава, енергийния й микс и икономиката й. "Само по този начин ние ще може да гарантираме устойчивост в сектора и в икономиката ни", допълни министър Петкова.

Затова през следващите години България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. Една от основните причини за това е, че България има местен ресурс от лигнитни въглища, което е гаранция за енергийна сигурност и диверсификация. "Ние имаме такъв ресурс за следващите 60 години", посочи Петкова.

Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество, коментира още Петкова по повод думите на Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който заяви, че "5 млрд. лв. е дупката в енергетиката".
   "Аз не знам г-н Иванов откъде борави с такива данни. Знаете,  с какъв дефицит ние поехме енергийния сектор през ноември 2014 г., знаете какви мерки предприехме", изтъкна министър Петкова. Тя посочи, че е бил създаден и Фонд "Сигурност" на електроенергийната система, което е било една от най-успешните мерки, свързани със стабилизиране на енергийния сектор в България. Тази мярка е била високо оценена от Световната банка и Европейската комисия. Тя обясни, че мярката е преназначена за това да бъдат компенсирани разходите до миналата година на обществения доставчик НЕК, свързани изкупуването на енергията от възобновяеми енергийни източници и всички останали производители, които по закон НЕК е трябвало да изкупува тяхната електрическа енергия.
  

Министърът на енергетиката добави, че от тук нататък ще се "върви към пълната либерализация на електроенергийния пазар". За да се случи това, освен да бъдат изведени всички производители на електроенергия на свободния пазар, трябва да бъдат предприети и мерки по отношение на тарифния дефицит. Той ще бъде установен от КЕВР и да бъде нотифициран пред ЕК, допълни Теменужка Петкова.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820