EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България излиза от цикличната криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България излиза от цикличната криза

mail12:16 | 03.05.2010прегледи 1389 коментарикоментари 0


И за първото полугодие на 2010 г. българската икономика ще регистрира спад, се казва в доклад Икономиката на България - април 2010 на Центъра за икономическо развитие. За първото тримесечие очакваме спад в порядъка на 3% на годишна база. Забавянето му, в сравнение с размера на този за последното тримесечие на м.г. (5.9%), ще се  дължи на активизирания растеж на износа и по-ниския спад на индустриалното производство. Слаб растеж очакваме едва през третото и четвъртото тримесечие на 2010 година.
През тази година България ще излезе от цикличната криза, но въпросът е за мащабите на структурните проблеми в икономиката и преодоляването им.
Спадът на българската икономика на годишна база се задълбочаваше през цялата минала година. За последното тримесечие на 2009 г. той достигна 5.9% (5% за годината). У нас задълбочаването на спада продължи по-дълго, отколкото в основните световни икономики където продължава започналата от средата на м.г. тенденция на забавяне на спада на годишна база. Два са най-общо казано факторите за справянето ни с кризата. Външните независещи от нас –  раздвижването в икономиките на основните ни партньори, и вътрешните - антикризисните реакции от страна на всички икономически агенти. Подобряването на външната за нас среда продължава, но е слабо и колебливо. В условия на макар и слабо подобряваща се външна среда, продължаващото забавяне на българската икономика може да се свърже със забавени или слаби вътрешни антикризисни реакции.
От страна на производството на БВП задълбочаването на общия икономически спад през последното тримесечие на м.г., както и на спада през третото, се дължи на сектора на услугите. След като едва през третото тримесечие на м.г. добавената стойност в сектора падна под нивото си спрямо година назад (5.1% спад), през последното тримесечие на годината спадът продължи, но бе по-слаб (3.9%). Забавянето на спада в сектор услуги се дължи на забавянето на спада в „транспорт, складиране и съобщения” и „търговия”, което е обнадеждаващ факт. В спада за цялата 2009 г. най-голям негативен принос има индустрията. След забавяне на спада през третото тримесечие, през четвъртото спадът в индустрията обаче отново се задълбочи (от 6% на 7.5%). Това се дължи на задълбочаване на спада на добавената стойност както в строителството (от 8.7% на 9.7%), така и в промишлеността (от 4.8% на 6.5%).
Същевременно, обнадеждаваща е тенденцията, че промишлените продажби за износ от ноември насам растат на годишна база, а на вътрешния пазар спадът им се забавя. Големите амплитуди в динамиката на аграрния сектор отразяват, освен влияние на базата още от 2007 г., и колеблива адаптация в условията на кризата.


Тагове: криза, България,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg