EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България и Румъния с аварийна енергийна помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Румъния с аварийна енергийна помощ

mail17:04 | 11.09.2017прегледи 7602 коментарикоментари 0


Българският и румънският електроенергиен оператор обсъждат възможността за подписване на споразумение за предоставяне на взаимна аварийна помощ за обезпечаване на енергийните им системи. За това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и румънският й колега Тома-Флорин Петку, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Предстоящото председателство на България и Румъния на Съвета на Европейския съюз, съвместното сътрудничество в областта на електроенергийния и газовия сектор бяха сред темите, обсъдени днес по време на провелото се шесто заседание на съвместната работна група в сферата на енергетиката между България и Румъния.
„Енергийното сътрудничество между страните ни е на много добро равнище, както в сферата на природния газ, така и в електроенергетиката. Сигурността на енергийните доставки е сред основните приоритети на Европейския съюз, заложена е като приоритет и в управленската програма на настоящето българско правителство“, каза министър Петкова по време на срещата. Българският и румънският енергиен министър бяха категорични, че с въвеждането в експлоатация на интерконектора България-Румъния страните са дали отличен пример за изпълнение целите на Европейския енергиен съюз. Междусистемната газова връзка е важна както за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, така и за развитието на пазара на природен газ в региона, допълниха още те. Румънският министър Петку информира, че в края на годината ще бъде завършена компресорна станция „Подишор“, което ще позволи фукциониране на проекта в неговата цялост.
В рамките на българо-румънската работна сесия бе обменена информация и по отношение напредъка в офшорното проучване на нефт и природен газ в Черно море. От румънска страна бе проявен интерес за доставка на количества природен газ от местен добив в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система.
Двете страни приветстваха възможността за обединение на пазарите за електроенергия.
Във връзка с завишените изисквания на Европейския съюз по отношение на големите горивни инсталации, министър Петкова запозна румънския си колега с процеса по искане на дерогация. България и Румъния ще заемат обща позиция пред Европейската комисия, така че да се даде възможност за продължаване работата на въглищните централи.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4113