EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Великобритания борят заедно шапа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Великобритания борят заедно шапа

mail09:00 | 16.07.2012прегледи 364 коментарикоментари 0


Великобритания ще подпомогне технически и финансово България за създаване на референтен център за болестите по дивеча. Той ще работи съвместно с британската лаборатория, която е Световен референтен център за болестите по животните. Това стана ясно след срещата на министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с Джим Пейс, държавен министър на земеделието и храните в Министерството на околната среда, храните и въпросите на селските райони на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в сградата на Парламента в Лондон.

България се превръща във фронтова линия за Европа в борбата с шапа, тъй като основните щамове идват от Турция, Сирия и Иран, посочи министър Найденов. От своя страна Британия вече на два пъти претърпя големи икономически загуби от тази болест от епидемиите през 2001 и 2007 г., посочи министър Найденов. Ние можем да се възползваме от големия финансов ресурс, с който разполага Световния референтен център, добави той. Министърът припомни, че шапа се пренася в нашата страна и чрез диви животни и една референтна лаборатория у нас би допринесла срещу разпространяването на болестта. Сътрудничеството в борбата с шапа беше договорено също от шефа на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, който посети лабораторията в Лондон.
Двамата министри обсъдиха също бъдещето на Общата селскостопанска политика. Има доста допирни точки, но и различия в позициите ни с Великобритания. Ние от наша страна настояхме за подкрепа за по-голяма гъвкавост при т.нар. позеленяване, така че всяка страна да може да определя мерките по зеленото подпомагане.
На срещата беше обсъден и стокообмена между двете държави. През последните години стабилно нараства двустранната търговия със земеделски и хранителни стоки. През 2008 г. общият размер на стокообмена със земеделски стоки е $66.376 млн, а през 2011 г. се е увеличил до $81.804 млн. или с 23.24 %. През изминалата 2011 г. износът на нашата страна за Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия е на стойност $44.306 млн., което е с 30.4 % повече спрямо 2008 г. Реализираният внос през 2011 г. е $37.498 млн., което е с 15.7 % повече спрямо 2008 г. Този размер на търговията ни не е задоволителен и нашето желание е да засилим стокообмена, посочи министър Найденов.
Вечерта той откри прием в българското посолство в Лондон, на който бяха представени вина, сирена и храни от водещи български производители. Интерес към събитието проявиха представители на британски винени търговци и издания, както и на Британската асоциация на вносителите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg