EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България зачеркна Бургас-Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България зачеркна Бургас-Александруполис

mail11:30 | 16.11.2010прегледи 1060 коментарикоментари 0


В България се пресичат напълно противоположни интереси и ръководството й умело лавира между тях, като не приема нито една от страните изцяло и се старае да угоди "и на нашите, и на вашите", посочва руското електронно издание "РосБизнесКонсалтинг".Руската енергийна експанзия в Европа получи силен удар с интервюто на премиера на България Бойко Борисов за местно издание, в което той публично заявява, че страната му слага кръст на един от най-големите руско-български проекти - петролопровода Бургас-Александруполис, пише руското електронно издание "РосБизнесКонсалтинг" в статия, озаглавена "Трансбалкански гамбит: България нанася ответен удар".
До последно Борисов отлагаше откровеното признание, като поставяйки под съмнение екологичността на проекта, той все пак не се реши да се откаже от него публично при неотдавнашното посещение на руския си колега Владимир Путин. Сраните подписаха само поредното важно споразумение по газопровода "Южен поток", но въпросът за трансбалканския тръбопровод остана да виси във въздуха до вчерашното интервю.
Своеобразният поздрав, предаден на руския премиер от страниците на българския вестник, само на пръв поглед изглежда нелогично "заплюване в гръб" след напълно гладко протеклото съботно посещение на Путин. Всъщност облаците над проекта Бургас - Александруполис отдавна се сгъстиха и нещата вървяха именно към такава развръзка. Освен това руско-българските енергийни отношения не са толкова безоблачни, както може да изглеждат, отбелязват авторите на статията Александър Гаспарян и Екатерина Струкова.
Не трябва да се забравя, че в България се пресичат напълно противоположни интереси и ръководството й умело лавира между тях, като не приема нито една от страните изцяло и се старае да угоди "и на нашите, и на вашите", посочва руското издание.
По-конкретно българската компания Булгаргаз е един от акционерите в газопровода "Набуко", който е замислен като избавление на Европа от зависимостта й от руски газ и фактически се явява конкурент на "Южен поток". През юли правителството
одобри пореден документ в полза на "Набуко", като обаче не каза "не" и на Газпром и при посещението на Путин бе подписано споразумение за смесено предприятие за строителството на българския участък от газопровода "Южен поток".
Като прие руския газ обаче, България разигра своеобразен гамбит, отказвайки се при следващия си ход от руския петрол.
Анализаторът от "Тройки Диалог" Валерий Нестеров коментира, че решението на българските власти може да е било повлияно от желанието за диверсификация на източниците за доставка на горива. България и така е силно зависима от Русия. Най-големият нефтопреработвателен завод в региона е собственост на Лукойл.
Руснаци са собственици и на мрежата от бензиностанции с тази марка.
Шах, но все още не и мат. Използвайки шахматната метафора, можем да кажем, че България все още не е спечелила партията.
София вече не веднъж е доказвала, че тя държи на думата си: ако поиска - дава, ако поиска - взема обратно. Това важи и за трансбалканския петролопровод, по който ту имаше споразумение, ту то се подлагаше на съмнение, така и за АЕЦ "Белене", която вече години чака решение, посочва "РосБизнесКонсалтинг".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159