EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България-данъчен рай през 2013

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България-данъчен рай през 2013

mail13:00 | 21.05.2010прегледи 1345 коментарикоментари 0


За 2013 г. заложените параметри в дългосрочния бюджетен план на България ще осигурят най-ниската данъчна тежест от всички европейски страни, заяви вицепремиерът и министърът на финансите Симеон Дянков.
Той посочи това по време на парламентарния контрол в отговор на въпроси на депутата от левицата Георги Пирински за данъчната тежест на гражданите.
Дянков поясни, че по отношение на данъчната тежест към 2008 г. България е била на шесто място сред страните в ЕС - след Словакия, Латвия, Литва, Ирландия и Естония. В края на 2009 г. данъчната тежест е намаляла с 2.7 на сто и е достигнала 30.2 процента от БВП, с което страната ни се е придвижила  до пето място, след Латвия, Литва, Словакия и Ирландия.
Според заложените параметри в конвергентната програма на правителството през 2012 г. страната ни ще бъде на четвърто място по данъчна тежест.
Основната цел на фискалната политика на правителството, съгласно конвергентната програма на България, е поддържане на стабилен бюджет чрез структурни реформи и повишена ефективност на разходите в публичния сектор, посочи Дянков. Според него по този начин се гарантира дългосрочната устойчивост на публичните финанси предвид риска от застаряване на населението.
Георги Пирински изрази неудовлетвореност от отговора, тъй като по думите му той е формален. Пирински нарече Дянков "заплаха за сигурността на страната". Според него има силно дебалансиран бюджет с огромен проблем от 1.6 млрд. лева, а  приходите изостават с над един милиард лева.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg