EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България да стане член на ОИСР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България да стане член на ОИСР

mail08:10 | 06.04.2017прегледи 754 коментарикоментари 0


Асоциацията на организациите на българските работодатели- АОБР призовава властите на страната да увеличат усилията, за да стане България  член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).   

Членството в ОИСР би било от голяма полза за България. То би увеличило престижа и доброто име на българската икономика, която ще се нареди сред най-развитите в света. По този начин страната ни ще влезе в обхвата на анализи, статистически масиви, подпомагане за решаване на определени проблеми на икономиката, финансовото управление, образованието и социалната политика, както и ще получи знак, че в България се спазват най-високите стандарти за пазарната икономика. Членството в ОИСР ще привлече допълнително значителен инвестиционен интерес към България, се посочва в писмото н АОРБ.

Страната ни заедно с Румъния и Хърватска, е заявила своя интерес към членство в ОИСР. Получили сме подкрепата и дори насърчението на Европейския съюз, който има специален статут в работата на ОИСР. Срещи по този въпрос са провеждани в седалището на ОИСР в Париж на равнище президент и министър на външните работи. Български представители са участвали и в работните комитети на организацията по различни теми. По редица причини през последните 10 години това членство не се е осъществило. В продължение на няколко години имаше период за размисъл на членовете на организацията по отношение на нейната бъдеща дейност, през което време беше спряно разширяването. Важен е и аргументът, че при разширяването се търси балансиране на различните региони в света, поради което се обсъждат едновременно кандидатурите на група страни от различни региони.

В началото на месец юни 2017 г. ще се проведе заседание на Съвета на ОИСР на министерско равнище. Съществува вероятност на това заседание да бъдат поканени нови страни за преговори за членство.

АОБР призовава да не бъде пропускана възможността за покана за преговори за разширяване през месец юни. Това предполага българското правителство да заяви интерес за присъединяване на България към принципите за корпоративно управление на Г-20 и ОИСР и Насоките за корпоративно управление на държавни предприятия, както и към Декларацията за чуждестранни инвестиции. Първоначалният интерес дава начало, не е край на процеса за присъединяване. Интересът ни следва да бъде отново заявен по дипломатически път пред страните членки на ОИСР. Практиката досега показва и че е необходимо български представител на най-високо равнище – държавен глава или министър председател – да се обърне към Съвета на ОИСР (на равнище постоянни представители), където да изложи аргументите на нашата страна за членство. Тези действия следва да бъдат извършени най-късно до средата на месец май, за да не пропуснем шанса България да участва в следващото разширяване на ОИСР.

Като отчитаме засилената активност на Хърватска и Румъния, ние очакваме българското правителство да предприеме необходимите мерки да заяви отново и по подходящ начин интереса на страната ни за присъединяване към ОИСР, отбелязват от асоциацията.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055