EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България гарант на енергийната сигурност в региона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България гарант на енергийната сигурност в региона

mail11:28 | 19.10.2015прегледи 685 коментарикоментари 0


Реализирайки всички започнати проекти, съм сигурна, че България ще се превърне в гарант на енергийната сигурност в региона и незаобиколим фактор на газовата карта на Европа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в международния форум "ЕС-Югоизточна Европа", представяйки проектите, по които работи страната ни.

Тя подчерта, че много се разчита на местния добив като средство за диверсификация на източниците за доставка на природен газ и информира присъстващите, че за проучването за нефт и газ в блок "Силистар" в дълбоко Черно море е избрана компанията "Шел". Първоначалните геоложки проучвания по отношение на блок "Силистар" са много оптимистични, надяваме се, че след няколко години България, подобно на Румъния, ще може да задоволява своите потребности от природен газ чрез местен добив, каза тя

По думите й страната ни работи много активно и по рехабилитация и модернизация на газопреносната мрежа, чието състояние е важно за енергийната сигурност. Министърът представи напредъка по междусистемните газови връзки със съседните ни страни и отбеляза, че предстои разширяване на националното газово хранилище в Чирен. Тя припомни, че тази седмица у нас е открита най-модерната на Балканския полуостров компресорна станция - край Ихтиман. На територията на България се намират 80 процента от компресорните станции в региона, този факт е изключително важен и показателен за това какво е регионалното значение на България по отношение на енергийната сигурност и доставките на природен газ, каза още Теменужка Петкова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg