EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България вън от Южен поток на Газпром?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България вън от Южен поток на Газпром?

mail11:46 | 19.02.2010прегледи 997 коментарикоментари 0


Букурещ предостави на руския газов монополист Газпром цялата необходима документация за изграждането на газопровода Южен поток през румънска територия, стана ясно преди ден, отбелязва електронното издание EurActiv. Предприетата стъпка е ясен знак по повод заканите от руска страна да елиминира България от проекта.
„Румънската страна потвърди интереса си да участва в проекта Южен поток и да предостави на руските участници необходимите данни за подготовка на проучването на територията за изграждане на газопровода през Румъния,” се казва в разпространено до медии прессъобщение на Газпром.
Няколко детайла излизат на преден план и остават неясни засега и те са: дали с присъединяването на Румъния тръбата ще се удължи, свързвайки България и северната й съседка, или плановете са за изместване на тръбата на север, изключвайки България, отбелязва в материала си Euractiv. През последните седмици Румъния беше подложена на силен натиск от страна на Газпром с цел да се присъедини към проекта и да бъде алтернатива на България. София определено е смятана от Москва за проблемен партньор, отбелязва изданието.
„След като Румъния проявява интерес, бих искал да подчертая, че никоя страна със сериозни намерения за  участие в Южен поток няма да бъде пренебрегната,” коментира изпълнителният директор, отговарящ за износа на Газпром, Александър Медведев.
На зададен от EurActiv въпрос дали включването на Румъния в проекта означава, че България ще бъде отстранена, говорител на Газпром е отказал коментар.
Тактика на изчакване?
През последните дни в руската преса усилено се дискутира българската стратегия по проекта. В действителност Русия лошо прие факта, че Българският парламент ратифицира на 3 февруари 2010 г. споразумението за изграждането на Набуко, проектът, който е определян като конкурентен на Южен поток и като проектиран с цел намаляване на зависимостта на определени европейски държави от руския газ. България стана втората държава, която ратифицира споразумението по проекта Набуко след Унгария, припомня EurActiv.
“България ще се опита да отлага, колкото е възможно преговорите с Русия по повод Южен поток, докато проследява развитието на проекта Набуко,” е подчертал пред руската преса Алексей Макаркин, директор на Центъра по политически технологии.
„Ако всичко с Набуко е наред, България ще забрави за руската тръба. Ако Набуко, обаче, закъса - например, ако акционерите не успеят да намерят финансиране, България ще се върне в Южен поток,” е обяснил Макаркин, цитиран от EurActiv.
Експертът не е очертал възможността руските власти, уморени от отлагането на България, да променят пътя на тръбата, оставяйки София с празни ръце.
България още настоява Овергаз, частната компания с 50 % участие на Газпром, да не бъде в бъдеще посредник при закупуването на руски газ. И това е още една причина Газпром да търси алтернативи на София и да избегне плащането на по- високи транзитни такси. Условията за доставка на газ без посредници и при по- високи транзитни такси бяха поставени при посещението председателя на Управителния съвет на  Газпром Алексей Милер преди три дни в  България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg