EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България води неофициални преговори с МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България води неофициални преговори с МВФ

mail17:40 | 29.06.2009прегледи 625 коментарикоментари 0


Новото българско правителство, което ще бъде сформирано след изборите на 5 юли, ще поиска международен спасителен пакет, за да изплати краткосрочния дълг на държавата, прогнозира Петер Брезинчек, ръководител на отдела за икономически и финансови анализи на австрийската банка Райфайзен Центробанк (Raiffeisen Centrobank SA), цитиран от американската агенция за финансова информация Bloomberg.
"В момента се водят неофициални разговори с МВФ - но още не е постигнато споразумение", коментира още Брезинчек в интервю в Ню Йорк на 26 юни. "След изборите ще бъде сформирано ново правителство и ще бъде съобщено официално, че България ще получи финансова подкрепа от МВФ в сътрудничество с ЕС", посочи той,
цитиран от Bloomberg.
България, подобно на Латвия и Беларус, изпитва липса на достатъчно резерви, за да покрие дълга си, който трябва да плати тази година, и може би ще трябва да поиска допълнителен капитал от "официални източници", заяви на 22 юни Световната банка.
Според Брезинчек по-голямата част от финансовите нужди на балканската държава, която се присъедини към ЕС през 2007 г. и е обвързала националната си валута, лева, към еврото чрез валутен борд, "ще бъдат задоволени чрез финансова помощ от МВФ". Той изтъква, че развитието на България ще зависи от новото правителство, от това как то ще създаде условия за преки чужди инвестиции.
Брутният външен дълг на България се равнява на 107 процента от икономиката й, а резервите й в чуждестранна валута спаднаха с 16 процента през втората половина на миналата година, отбелязва Блумбърг. Бюджетният излишък на страната се понижи с 83 процента през първите четири месеца до 352 млн. лева (249 млн. д.), а до края на годината може изчезне напълно, уточнява финансовата агенция.
Според Брезинчек и Хърватия определено ще има нужда от спасителен пакет от МВФ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg