EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България водеща в оптични мрежи и Docsis 3.0

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България водеща в оптични мрежи и Docsis 3.0

mail16:00 | 30.09.2011прегледи 1688 коментарикоментари 0


10 000 специалисти се събраха в Париж на Broadband World Forum (BWF), за да обсъдят развитието на широколентовия интернет достъп. Какви посоки ще поеме развитието му, кои са предимствата му и как това се отразява върху икономиките на отделните държави, бяха сред най-обсъжданите въпроси по време на събитието.
Основен акцент беше поставен върху това, че моментът е ключов за сектора на широколентовия достъп в световен мащаб, както и за прехода му към по-бързи фиксирани мрежи като оптичните технологии, навлезли преди време и в България.
“Широколентовата технология движи напред изключително бързото проникване на интернет услуги. България измина дълъг път през последните няколко години, въпреки много технически и икономически пречки. Интернетът оказва осезаемо и постоянно нарастващо влияние върху ежедневието на българите, с което идва и все по-голям „глад” за скорост,” каза Ищван Полони, изпълнителен директор на blizoo media and broadband.
Обяснявайки, че голяма част от трафика на данни се създава от интернет гиганти като YouTube и Facebook, които продължават да лансират нови услуги, изискващи по-широка честотна лента, Полони добави, че „предизвикателството за интернет доставчиците е да отговарят на тези добавки и съответно на нуждите на хората с по-високи скорости, за да се справят с потопа от данни.” В blizoo, този отговор идва под формата на инвестиции в оптични технологии и постоянно надграждане на съществуващите услуги.
Оповестени бяха и данни за развитието на сектора, например че въпреки кризата, ръстът на широколентовите услуги е останал стабилен през първата половина на годината - 29 милиона нови абонати, с които общият брой на потребителите достига до 557.8 милиона.
Достъпността до широколентов интернет и скоростта му са еднакво силни двигатели на икономиката, сочи проучване, публикувано през 2010 г. За всеки десет пункта увеличение на проникването на широколентови услуги, БВП нараства с един процент. Друго проучване, на Артър Литъл, Chalmers University of Technology and Ericsson, обявено малко преди началото на BWF, добавя допълнителна тежест към предходното твърдение. Според него удвояването на скоростта на широколентовия интернет води до 0,3% ръст в БВП. За страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, това се равнява на 126 милиарда долара, което отговаря на повече от една седма от средния годишен ръст на организацията за последното десетилетие.
През изминалата седмица стана ясно, че България е трета в света по скорост на интернет връзка и по-конкретно бързина за сваляне на данни, показва проучване на Pando Networks. Според Ищван Полони, това е не е случайно. В страната ни се правят сериозни инвестиции за развитие на модерни технологии. Компанията, която той управлява, както и други големи играчи на пазара допринасят за това България да е трета, като създават конкурентна среда и задават ритъм в синхрон със световните тенденции. Двигател за този процес е фактът, че по-високите интернет скорости отварят много по-големи възможности не само за работа, но и за забавление и комуникации.
Онова, от което България най-много печели в последните години, е появата на нови доставчици и възможността да се надграждат остаряващите технологии. Традиционно, новите играчи на пазара наемат инфраструктурата на вече установените оператори. Това логично води до стагнация по отношение на развитието на широколентови услуги. Търсейки лидерство на пазара, blizoo прилага нов подход, като изграджда своя собствена мрежа и по този начин променя изцяло пейзажа на широколентовия достъп в страната.
Широколентовите, както и телеком технологии са основа за развитие на всички видове услуги, като бърз и надежден трансфер на данни, видео разговори и клауд услуги. „Всички те носят огромни ползи за обществото”, коментира Полони. „И ако един доставчик на услуги не се развива, не предлага най-доброто на пазара, потребителите ще изберат друг. Затова ние внедрихме Docsis 3.0 технологията, към момента достъпна за 92% от клиентите ни, която дава възможност за скорости до 400 Mbps.”
По отношение на много обсъжданата през изминалата година Long Term Evolution (LTE), Полони споделя, че това е добра технология, но в световен мащаб тепърва предстоят много тестове и на мрежи, и на устройства, преди тя да се утвърди. Едва след това можем да очакваме, че ще се развие и в България. Специфично за нея, обаче е, че удобството е по-скоро в мобилността, а не в уникално бързата скорост. За сравнение оптичните мрежи са доказано надеждни и с висока скорост.

 

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg