EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България в топ 10 на ЕС по производство на велосипеди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България в топ 10 на ЕС по производство на велосипеди

mail18:15 | 05.04.2024прегледи 697 коментарикоментари 0


България е в топ 10 в Европейския съюз (ЕС) по производство и износ на велосипеди и компоненти, заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова по време на заседание на Неформален съвет на министрите на транспорта на ЕС, което се проведе в периода 3-4 април 2024 г. в Брюксел. Това съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

Министрите на страните членки на ЕС подписаха декларация за насърчаване и развитие на велосипедния транспорт, в която държавите се ангажират да развиват пълния потенциал на велосипедите като средство за придвижване и важната им роля в градската мобилност.

Натова обясни, че доброто развитие на страната в тази сфера предпоставя висок икономически потенциал и ползи на територията на страната за малкия и среден бизнес в сферата на това производство и услугите. Тя даде за пример редица български градове, които вече са разработили програми за развитието на велосипедния транспорт.

"Общините разработват съпътстващи мерки, като например системи за отдаване на велосипеди под наем, изграждане на паркинги за велосипеди и велоалеи. Тези мерки са подкрепени основно със средства по линия на европейски фондове", коментира Натова. В рамките на сесия, посветена на укрепването на устойчивостта на европейските транспортни мрежи, тя подчерта значимостта на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) и допълни, че България е бенефициент по редица проекти, реализирани с финансиране от него. Натова обясни още, че основният приоритет на България е изграждането и модернизацията на транспортна инфраструктура, която е ключов компонент от националната и европейската сигурност.

Предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) на 9 ноември 2023 г. показват, че износът на стоки от България за ЕС намалява с 6,6 процента през периода януари - август спрямо същия период на 2022 г. и е в размер на 37 525,0 млн. лева.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167