EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България в обща енергийна мрежа с Унгария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България в обща енергийна мрежа с Унгария

mail17:00 | 02.04.2013прегледи 652 коментарикоментари 0


България и Унгария ще търсят нова динамика в двустранното търговско-икономическо сътрудничество и в реализирането на проектите, които повишават енергийната сигурност на страните в Европа. Това обявиха след срещата си в двореца “Шандор” в Будапеща президентите Росен Плевнелиев и Янош Адер, съобщи пресцентърът на българския държавен глава. С разговора на двамата държавни глави започна официалното посещение на българския президент в Унгария. Президентите Плевнелиев и Адер подчертаха на съвместна пресконференция, че диверсификацията на източниците и маршрутите за пренос на енергоресурси е приоритет и за България, и за Унгария.

Реализирането на проекта за свързване на електропреносните мрежи на Унгария, Чехия и Словакия впоследствие да бъде разширен и с присъединяването на енергийните мрежи на България и Румъния, призова българският президент. Унгария покани България да се включи в проекта, посочва БТА. Според Росен Плевнелиев страната ни трябва да ускори въвеждането на правилата на Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС, който ще предостави по-ефективна защита на потребителите и ще намали зависимостта на България от външни фактори. „Подготовката за промяна на законодателството вече е в ход и се надявам, че промените ще бъдат приети бързо от следващия парламент, за да се отговори на очакването на гражданите”, отбеляза президентът Плевнелиев.
За последните десет години унгарски компании са инвестирали над 1 млрд. евро в България и, по думите на президента Янош Адер, съществуват благоприятни условия тази позитивна тенденция да се запази и да се развие. Въпреки негативните ефекти от световната финансова и икономическа криза, през 2012 г. двустранният стокообмен отбелязва значителен ръст и „със съвсем малки усилия ще можем да надхвърлим границата от 1 млрд. евро годишно”, прогнозира Янош Адер.
Позициите на двете страни по Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г., съхраняването на потенциала на Кохезионната политика като фактор за растеж по отношение на изостаналите региони и мерките за борба с младежката безработица, също са били сред обсъжданите теми в разговора на двамата президенти.
Пред журналисти президентът Росен Плевнелиев подчерта, че България отдава голямо значение на регионалното сътрудничество с Унгария и реализирането на съвместни проекти в рамките на Дунавската стратегия. Двете страни ще задълбочат партньорството си по навигацията на корабоплававането, както и при осъществяването на контрол върху качеството на водата на река Дунав.
Росен Плевнелиев изказа благодарност за принципната и последователна подкрепа, която Унгария оказва за присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол и припомни, че страната ни е изпълнила техническите изисквания за членство и очаква двуетапното присъединяване към Шенген да стане факт.
Двамата президенти потвърдиха също така подкрепата си за процеса на разширяване на ЕС. Росен Плевнелиев отбеляза, че България очаква в скоро време да бъде подписан Договорът за добросъседство с Македония и за това от решаващо значение са действията на македонските власти. Росен Плевнелиев благодари на унгарската страна за доброто отношение към българската общност в Централноевропейската държава.

Снимка: Президент на Република България


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4230