EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България: 2020 с 3.7% спад на БВП, 2021 с 3.9% ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България: 2020 с 3.7% спад на БВП, 2021 с 3.9% ръст

mail11:12 | 09.04.2020прегледи 9140 коментарикоментари 0


Икономиката на България ще се свие с 3,7 на сто през 2020 година и ще нарасне с 3,9 на сто през 2021-а, според пролетната прогноза на Световната банка за регион Европа и Централна Азия.

След като постигна по-висок от очаквания растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 година, българската икономика, в синхрон с останалите страни от ЕС, ще потъне в рецесия през 2020 г. в резултат на пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху износа и вътрешната активност, се посочва в прогнозата на Световната банка.

В редовния икономически доклад се настоява за решителни политически мерки, които дават приоритет на инвестициите в здравни системи и осигуряват социална защита за населението и особено за най-уязвимите, за да се смекчи въздействието на пандемията от COVID-19 в региона на Европа и Централна Азия, пише БТА.

Прогнозите за икономическите последици се основават на множество неизвестни и значителна несигурност. Предвид това, докладът включва симулации, имащи за цел да илюстрират част от последиците върху растежа, които могат да се реализират в резултат на пандемията.

Сценариите* предполагат, че регионът ще изпадне в рецесия през 2020 г., като спадът на икономиката ще бъде между -4,4 и -2,8 на сто заради последиците от пандемията, преди да се възстанови отново възходящият тренд през 2021 година в резултат на предприетите мерки, постепенно възстановяване на световните цени на суровините и засилване на търговията.

Прогнозата на 2021 г. за България е растежът да достигне 3,9 на сто. "През тези изключително трудни времена е наложително политиците да действат решително", казва Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия. "Това означава бързи мерки за укрепване на здравните системи и мрежите за социална сигурност, подкрепяйки частния сектор и запазвайки финансова стабилност и доверие - всичко това е от решаващо значение за опазване живота на хората", допълва Мюлер, цитиран в съобщението на Световната банка.Според Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, "сега повече от всякога е необходимо да се обърне внимание на бедните, тъй като те са най-уязвимата група от населението при здравни кризи и е много по-вероятно те първи да пострадат от загуба на доходи в резултат от карантината и нарушената икономическа активност в страната".

В доклада се настоява за мерки в подкрепа на уязвимите групи и сектори, като например парични помощи или субсидии за здравеопазване, както и временни кредити и данъчни облекчения за бизнеса, които ще имат решаваща роля за намаляване на икономическия спад и запазване на работните места. Световната банка предприема мащабни и бързи действия, за да помогне на развиващите се страни да се справят с болестта, да подобрят здравните мерки и да помогнат на частния сектор да продължи да работи и поддържа работните места. Световната банка ще осигури до 160 милиарда долара финансова подкрепа през следващите 15 месеца, за да помогне на страните да защитят бедните и уязвимите, да подкрепят бизнеса и да засилят икономическото възстановяване.

* Сценариите в доклада се основават на данни, налични към 20 март 2020 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg