EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - обект на интензивни кибератаки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - обект на интензивни кибератаки

mail06:55 | 15.04.2016прегледи 839 коментарикоментари 0


В последно време България е обект на интензивни кибератаки срещу информационни инфраструктури на страната ни, в т.ч. срещу критична инфраструктура и държавни ведомства. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на изявлението си след Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Национална политика за осигуряване на киберсигурност“. „По време на изборите за местна власт през 2015 година бяха реализирани множество атаки срещу комуникационните и информационните системи на различните държавни институции, ведомства и организации, довели до срив на интернет страници, отказ от услуги и други потенциални заплахи за нерегламентирано извличане на информация. Установени са случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура. Регистрирано е изтичане на голям брой лични данни на български и чуждестранни граждани", коментира държавният глава. По думите му, при някои кибератаки се извършва подмяна на съдържание на интернет страници на институции и ведомства с послания, които съдържат антидемократична и радикализираща пропаганда. „Цел на кибератаки е и придобиването на чувствителна информация, бизнес взаимоотношения и сделки и последващо реализиране на измами. Кибератаките водят до значителни финансови загуби на български и международни фирми, както и на български и чужди граждани”, обясни Росен Плевнелиев.
Основните източници на заплахи за киберсигурността на страната ни са международни терористични и други престъпни организации; държави с тоталитарни режими и държави с все още неукрепнали демократични институции системи”, поясни Плевнелиев.

България се явява реална мишена за хакери, като вход за атаки срещу по-големите системи за връзка, като ЕС и НАТО. За това предупреждава Националната стратегия за кибербезопасност, изготвена по искане на премиера Бойко Борисов и публикувана от правителството за публично обсъждане, съобщава “Комсомольская правда“. Именно уязвимостта на България за хакерски атаки и възможностите за борба ще бъдат обсъдени на 14 април от държавните и партийни лидери на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Росен Плевнелиев.
„Има реална възможност България - макар малка и възприемана като относително неатрактивна като самостоятелна цел, заради своята пълна интеграция и връзки с редица партньорски системи на ЕС и НАТО, финансови и търговски мрежи, различни цифрови бизнес мрежи - да бъде набелязана като вход или елемент за кибератаки срещу тези мрежи“, се казва в стратегията. В документа се посочва че България е в топ 20 в света по скорост на интернет, която е нож с две остриета, защото дава възможности за мащабни и злонамерени използвания./агенция Фокус

 

 

 


Тагове: България, атака
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg